Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

PROPIS TRAJNOG BOJENJA (ŠMINKANJA) USANA

  • PDF

- Esselamu alejkum!
Znam da je tetovaza i crtanje po tijelu zabranjeno. Sminkanje je zeni dozvoljeno, abdest se moze uzeti preko sminke, jer voda prolazi i kvasi kozu. Ja sam udata zena, imam dijete, radim i zelim pristojno da izgledam (nista pretjerano). Praktikujem da prvo uzmem abdest pa se onda nasminkam i poslije sam sigurna kad obnavljam abdest preko sminke da je ispravan. Medjutim, jako sam zauzeta i nekada ujutro ne stignem da se nasminkam. Voljela bih da napravim trajno bojenje usana (u prirodnoj boji usana, ne jarku boju) jer moje usne su na vise mjesta potpuno bijele i tako ne bi morala stavljati karmin. Moj muz nema nista protiv. Ono sto mi nije najjasnije je da li je ta trajna sminka zabranjena u islamu. Sto se tice te trajne sminke rekli su mi da je navodno prirodna boja (biljnog porijekla) koja se utiskuje u dva sloja koze i tako se oboje usne, a to je zamjena za nanosenje karmina. Znaci da kroz tu boju voda moze doprijeti do koze. Ta sminka traje 3-5 godina. Posto je to  pretpostavljam slicno tetoviranju onda je zabranjeno, ali s druge strane nije crtanje nikakvih likova nego naglasavanje usana onakvih kako ih je dragi Allah dz.s. stvorio. Uglavnom,  nisam sigurna da li je ovo dozvoljeno nama muslimankama. Ako bi recimo uzela prvo abdest pa onda nanijela tu trajnu sminku, da li bi pogrijesila?
Hvala za odgovor.
ODGOVOR: Alejkumusselam.


Ako već nisam zakasnio sa odgovorom.

Ovaj vid trajne šminke potpada pod zabranjeno tetoviranje, jer tetoviranje je ubrizgavanje tinte ili neke druge vrste boja pod kožu pri čemu je svejedno šta se crtalo sa tom tetovažom (ili se ne crtalo ništa) jer tetovaža sama po sebi je zabranjena a ne zbog crtanja i slika, a trajna šminka se sastoji od utiskivanja prirodnih boja (a što ne utiče na propis bile prirodne ili vještačke) u dva sloja kože te se tako oboje. Prema tome nema suštinske razlike između klasičnog tetoviranja i trajne šminke.


Samo da napomenem, ženi muslimanki bila ona ona koja želi da pristojno izgleda ili ne nije dozvoljeno da se šminka (svoje lice) pred muškarcima strancima tj. onima koji joj nisu mahremi (kojima je zabranje da je žene trajno za sva vremena). Dokaz su riječi Uzvišenog: "I neka ne pokazuju svoje ukrase osim svojim muževima, ..." (En-Nur, 31). Ve billahi tevfik.