Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

KUPOVINA AUTA NA RATE UZ VEĆU CIJENU

  • PDF

PITANJE: Es-selamu alejkum.

Molim Vas za pojašnjenje. Čitala sam Vaš text o kupovini na rate uz povećanje cijene. Muž i ja trebamo kupovati auto i kao većina nemamo dovoljno novca, a na auto-kući su nam rekli ako kupimo auto za gotovinu cijena je npr. 5000, a ako uzmemo na rate cijena je veća za nekih 1000. To je 6000, dogovoreni rok otplate je 48 mjeseci po 125. Kada izračunamo, nema nigdje dodatnih tročkova Molim Vas za savjet. Da Vas Allah nagradi.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Po većini savremenih učenjaka kupovina na rate uz veću cijenu u osnovi nije kamata. Što znači da je dozvoljeno kupovati i prodavati na takav način. S tim, da je uslov te dozvole da plaćanje ne bude putem banke. U praksi skoro sva kupoprodaja na rate uz veću cijenu biva preko banke, a to znači da nije dozvoljena.

Razlog zabrane ove vrste kupovine ako ide preko banke je što ona predstavlja skrivenu kamatu. Jer firma (prodavač) sklopi ugovor sa bankom da plaćanje ide preko banke na sljedeći način: kupac potpiše ugovor sa bankom da će robu (recimo auto) koja bez rata košta 10 000 KM kupiti na rate za 13 000 KM, a onda banka automatski isplati firmi 10 000 KM, a kupac isplaćuje na rate banci 13 000 KM u određenom roku. Prema tome, ovdje je u pitanju skriveni vid kamate, jer ovo faktički znači kao da je kupac posudio 10 000 KM od banke da joj vrati 13 000 KM, samo što su ga firma i banka „poštedile“ te procedure i skratile mu vrijeme i trud.

Savremeni učenjaci eksperti iz oblasti bankarstva su ovu vrstu kupoprodaje ako ide preko banke proglasili zabranjenom zbog skrivene kamate.

Detaljnije o prodaji na rate uz veću cijenu pročitaj na ovom linku:

http://zijad-ljakic.com/index.php?option=com_content&view=article&id=527:prodaja-na-rate-uz-veu-cijenu&catid=87:savremena-pitanjaaktuelno&Itemid=44

Prema tome, ako kupovina auta ide preko banke, a uglavnom je tako u praksi, onda je haram.

Ve billahi tevfik.