Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

DOKAZ DA STARIJE ŽENE NE TREBAJU NOSITI MARAMU (tj. biti pokrivene)?!

  • PDF

"A starim ženama koje ne žude više za udajom nije grijeh da odlože ogrtače svoje, ali nepokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose; a bolje im je da budu krjeposne. Allah sve čuje i sve zna." (En-Nur, 60)

PITANJE: Selam alejkum, uvaženi šejh.

Imam stariju majku koja je ima preko 60 godina, klanja i posti i trudi se u islamu koliko može, ali ne nosi hidžab. Kao razlog navodi to što je stara i sto je u suri Nur u 60. ajetu Allah dozvolio starijim ženama da odlože prekrivače svoje, da li je njen stav ispravan? Allah vas nagradio svakim hajrom.

 

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika Muhammeda, a zatim:

U Skraćenoj verziji Ibn Kesirovog tefsira (str. 1573) u tumačenju ovog ajeta je došlo sljedeće:

"A starim ženama koje ne žude više za udajom nije grijeh da odlože ogrtače svoje, ali nepokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose; a bolje im je da budu krjeposne. Allah sve čuje i sve zna." (En-Nur, 60)

"a starim ženama", tj. onima kojima su prestali menstrualni procesi i koje više ne mogu rađati, "koje više ne žude za udajom", tj. kojima nije stalo do ukrašavanja i kićenja kako bi se udale,

"nije im grijeh da odlože ogrtače svoje, ali ne pokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose", tj. nisu obavezne da se skrivaju u ogrtače, kao što su to obavezne druge žene, tj. da stavljaju i nose duge haljine i ogrtače, ali ne treba da pokazuju mjesta na kojima se nose ukrasi, kao što Uzvišeni kaže:

"a bolje im je da budu krjeposne", tj. ako budu nosile odjeću i pokrivale mjesta koja se pokrivaju, iako im je dozvoljeno da ne nose, bolje im je i vrednije da to rade.“

U tefsiru ovog ajeta kaže hanbelijski Ebul-Feredž ibnul-Dževzi u svom tefsiru Zadul-mesir (str. 1006): „U ajetu je dokaz da je dozvoljeno starijoj ženi da otkrije lice i šake pred muškarcima (strancima), a što se tiče kose, zabranjeno je gledanje u nju kao kod djevojke“.

Kaže hanefijski učenjak Ebu Bekr el-Džessas u svom tefsiru (Ahkamul-Kur'an, 3/485) komentarišući ovaj ajet: „Nema razilaženja da je kosa starije žene avret (stidno mjesto koje je vadžib pokriti) i da muškarcu strancu (tj. koji joj nije mahrem) nije dozvoljeno gledati u njega kao kod djevojke“.

Prema tome, nema razilaženja među učenjacima da starijoj ženi nije dozvoljeno da otkrije kosu, tj. da je vadžib da je pokrije. A u ajetu se pod „odlaganjem ogrtača“ misli na valjsku odjeću, hidžab ili džilbab, a ne na otkrivanje kose.

Ve billahi tevfik.