Zvanična stranica - dr. Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

Layout

Cpanel
E-mail Ispis PDF

- Šta raditi ako si džunub a ističe namasko vrijeme?
ODGOVOR:

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum. Imam pitanje u vezi zekata. Imam oko 500g zlata u nakitu, pa me interesuje da li da zekat dam po današnjoj vrednosti zlata ili po vrednosti zlata kada sam to zlato dobila. Htela bih da zekat platim u novcu, ali ne znam kako da izračunam vrednost zlata? Jer ovo zlato sam dobila kao svadbeni poklon, a to je bilo pre 3 godine kada je zlato bilo jeftinije.

Odgovor:

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, Prošle godine (19.08.2011.godine) se na džumi u svim džamijama u BiH čitala hutba reisa Cerića koja sadrži fetvu koja kaže da je zabranjeno muslimanima u BiH davati zekat i sadekatul-fitr mimo Islamske zajednice, tj. da smo svi dužni plaćati ove dvije obaveze samo u IZ.
Kako komentirate ovaj postupak Islamske zajednice i da li smo griješni ako postupimo suprotno ovoj fetvi, tj.ako damo zekat i sadekatul-fitr nekome mimo IZ, siromahu npr.?
Fetva Reisa Cerića: "Stoga, a na temelju mojih ovlasti iz Menšure i mojih službenih obaveza iz zakletve da ću dužnost reisu-l-uleme obavljati savjesno i odgovorno pred Bogom i pred ljudima, objavljujem i obavezujem sve muftije, muderrise, imame, hatibe, muallime i muallime, koji imaju našu idžazu (ovlaštenje) da tumače islam i predstavljaju interese Islamske zajednice u domovini i dijaspori - da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Hilafeta, Imameta i Menšure, a to znači ne poštivanje značenja i značaja 'Akideta i Šeri'ata".
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE:- Sellam aleikum! Imam jedno pitanje u vezi ramazankog posta. imam zdravstvenih problema i pokusao sam ovaj ramazan da postim, ali ne ide, muci me kiselina imam hronicno oboljenje debeleg crijeva. Sta ja sad da radim, da li da se dalje borim i pokusavam da postim ili bih imao neku zamenu za ramazanki post? Ako bih morao da nadoknadim necim drugo moj post znaci li to da ja, ako mi se Allah smiluje u podari mi dzenet ipak necu moci nikad uci na vrata na koja ce uci postaci? Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi.

ODGOVOR- Alejkumusselam.

Više...

KAKO POSLATI PITANJE ?

Trenutno se pitanja primaju samo putem FB stranice.

Postavi pitanje