Zvanična stranica - dr. Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

Layout

Cpanel
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum. Da li mogu sadekatul fitr dati u narodnu kuhinju u vidu namirnica; time bih zaobišla ono razilaženje u pogledu davanja u novcu, ali mislim da se tamo hrane i ne muslimani (pa ima li smetnje)?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu 'alejkum
Nakon što sam pročitala vas odgovor na pitanje miješanja muskaraca i žena, jasno mi je da je strogo zabranjeno.
Moj muž ima rodbinu koja jednom godišnje ili u dvije godine dođe u BiH. Oni niti praktikuju islam niti znaju mnogo o propisima.
Ove godine će biti tu za bajram i muž je odredio da ćemo obići njegovu rodbinu koja ce biti na okupu, dakle muški i žene zajedno.
Ja sam već tražila način da sprovedemo propis i da ga nagovorim da objasnimo i mojoj i njegovoj rodbini da mi tako ne želimo živjeti,
Međutim ispalo je da ja moram ići za bajram kod njih i sjediti s njegovim bratom i amidžom u istoj sobi.
Molim vas za neki savjet, neko rješenje, jer me to jako muci, danima ne budem dobro zbog toga sto me čeka. Ne nosim nikab jer sam na stavu da je sunnet, ali
shvatam njegovu važnost za ženu i zato bih se užasno osjećala na takvom mjestu.
Allah vas nagradio


ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, da li postoje neki načini i metode da se izliječi homoseksualnost, i da li je to iskušenje na ovom svijetu? Allah da vas nagradi za vaš trud.
- Selam Alejkum! Da li je homosexualnost izlečiva? Gde god sam pročitala nešto o tome u suštini pisalo bi da je to veliki greh. Nigde ne piše kako da se spasiš od toga, da se izlečiš i slično. Na primer ako neko odluči da ne živi tim životom... kako da nastavi da živi s tim grehom u sebi, koji poriče...? Da li je greh ako se rodiš s tim i ništa ne uradiš (veza, odnos..sl) ili je greh ako si u vezi, ili imas odnose sa istim polom?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamualejkum, poŠtovani Šejh.
Imao bih jedno pitanje. Najpre bih Vam izložio celokupnu situaciju da bi ste na osnovu okolnosti mogli proceniti moju situaciju i dati mi adekvatan podgovor.
Naime, ja sam najstarije dete u porodici, imam hvala Allahu oba roditelja, brata i sestru.
Moji roditelji nisu zaposleni, nemaju prihoda, te sam prinuđen raditi i brinuti o osnovnim životnim potrebama preko računa, davanja za hranu itd.
Zanima me, pošto radim u jednom restoranu u kom ima muzike (nema alkohola, niti svinjetine, vlasnik klanja) da li je meni haram raditi na takvom mestu?
Allah vas nagradio najlepsom nagradom.

ODGOVOR: Alejkumusselam.Pošto restoran ne prodaje, ne nudi niti zarađuje na muzici nego na hrani i piću koji su halal, to znači da je puštanje muzike sporedna stvar unutar restorana. Obično se muzikom želi stvoriti lijep ugođaj gostima i slično, što naravno šerijatski nije opravdano.

Općepoznata stvar je da je muzika u Islamu haram, tj. nije dozvoljeno puštati i slušati muziku dobrovoljno i samovoljno. Međutim, mi smo u svakodnevnom životu prinuđeni na njeno slušanje u autobusima, halal restoranima, slastičarnama, na poslu, u raznoraznim institucijama, ... a ono na što smo prinuđeni i skoro da ne možemo izbjeći u tome nemamo grijeha.

Pa zato nema smetnje da radiš na tom mjestu jer rad i posao sa kojim se ti baviš unutar restorana je halal, pod uslovom da ti ne budeš onaj ko je zadužen za puštanje muzike. Jer danas je skoro nemoguće naći neko radno mjesto a da nema na njemu, tj. u toj firmi ili instituciji neki haram, od miješanja muškaraca i žena, otkrivenih ili polugolih žena, prodaje alkohola ili cigareta (u samoposlugama i slično), puštanja muzike, konzumiranja kamate od strane firme i slično.

Ono što je mjerilo u dozovli rada u ovakvim situacijama to su dvije stvari:

Prva - da osnovna aktivnost firme nije zasnovana na haramu, poput proizvodnje piva, duhana, svinjetine ili alkohola ili prodaje istih, ili banaka koja posluje sa kamatom.

Druga - da sam posao radnika muslimana ne bude zasnovan na haram djelatnosti ako unutar firme ima šerijatsko-spornih djelatnosti, poput toga da slaži, priprema ili prodaje cigarete, alkohol ili svinjetinu u prodavnici ili posluzi, da kao pravnik unutar halal firme obračunava kamatnu stopu i vodi pranice oko kamatnog dugovanja i tome slično.

Ve billahi tevfik.

KAKO POSLATI PITANJE ?

Trenutno se pitanja primaju samo putem FB stranice.

Postavi pitanje