Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

Od veoma opasnih i teških savremenih problema muslimana su greške postojećih takvima u vremenima nastupanja sabah i jacije namaza.
Ovaj problem odstupanja u klanjanju sabah namaza, koji se klanja po Lažnoj zori, bio je prisutan prije pojave savremenih takvima. Naime, o greški učenja ezana i klanjanja sabah namaza prije nastupanja Prave zore govorili su malikijski učenjak el-Karafi (umro 684. godine po Hidžri) u knjizi El-Furuk (1/180) i šafijski učenjak Ibn Hadžer el-Askalani (umro 852. godine po Hidžri). Kaže Ibn Hadžer: „Upozorenje: Od ružnih novotarija koje su uvedene u ovo vrijeme je učenje drugog ezana (sabahskog) u Ramazanu prije zore za trećinu sata (tj. 20 minuta)“ (Fethul-bari, 4/235).

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Imam pitanje: naime, pojavio se u prodaji lak za nokte (poljski proizvod Inglot O2M) koji ima garanciju da propusta vodu i nazivaju ga halal lak, tj. napravljen je za žene muslimanke. Kakav je fikhski propis po tom pitanju? Da li je abdest valid ako se uzme preko njega?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Ako osoba ima obuću za koju ne zna od koje je kože napravljena, može, a i ne mora biti svinjska, da li mu je dozvoljeno da tu obuću nosi? Da napomenem da može da priušti novu za koju će se raspitati od koje je kože napravljena.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum!
Da li nalakirani nokti kvare abdest? Čula sam više verzija pa me zanima šta će te mi Vi odgovoriti.

Više...

Rašid al-Afasi

GREŠKE KOD VAKTIJA

STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.