Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu, šejh.

U Beču, u Islamskom centru Bošnjaka "Ebu Hanife", juče su imali zajedničku molitvu za mir sa kršćanima. Čak su i "dovu" zajedničku imali na njemačkom. Bilo je miješanja muškaraca i žena itd... Kakav je propis o tome? Evo i link od njihove FB- stranice gdje se to vidi.

Prije par mjeseci su to imali u crkvi pa su se ljudi sa minbera pozivali da dođu u crkvu na zajedničku molidbu.

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2018837128362315&id=1463541620558538

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Da li je ovo tačno, Allah vas nagradio na trudu? Neka je Allahovo prokletstvo na onoga ko da prednost svojoj ženi u odnosu na majku. Neće biti prihvaćeni njegovi farzovi ibadeti ni nafile.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Hadis: „O skupino muhadžira i ensarija! Ko da prednost supruzi u odnosu nad majkom, neka je na njega Allahovo prokletstvo, prikletstvo meleka i svih ljudi! Ko tako postupa, a ne pokaje se, ne uljepša svoj odnos prema majci i ne zatraži njeno zadovoljstvo, neka zna da Allah neće primiti ništa od njegovih dobrih djela. Allahovo zadovoljstvo je u njenom zadovoljstvu a Allahova srdžba je u njenoj srdžbi!“.

Ovaj hadis prati prekrasna priča o mladiću Alkami. I hadis i priča imaju samo jednu mahanu.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum, poštovani dr. Ljakić.

Nadam se da je ovo zaista vaša prava stranica i da ćete mi stići odg. na pitanje. Pitanje je sljedeće: Posto imam malo dijete u kući, ponekad se desi da se pomokri na tepih dok je presvlačim, ili da manji dio mokraće ode na tepih. Zima je i nezgodno je da to detaljno peremo, pa šta nam je dovoljno učiniti, da bi nam namaz bio ispravan ako prelazimo preko tih tepiha svakodnevno. Allah vas nagradio. Es selamu alejkum.

Više...
E-mail Ispis PDF

"Džennet je ispod stopala majki, ako hoće uvedu, a ako hoće izvedu“ (izmišljen)

(bilježi ga Ibn Adijj u „El-Kamil“ od Ibn Abbasa, radijallahu anhu)

Kaže šejh Albani da je hadis IZMIŠLJEN / KRIVOTVOREN (lažan, mevdu') u „Silsili da'ifa“ (broj 593) zbog ravije Musa ibn 'Ata' koji je bio lažljivac.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.