Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, Prošle godine (19.08.2011.godine) se na džumi u svim džamijama u BiH čitala hutba reisa Cerića koja sadrži fetvu koja kaže da je zabranjeno muslimanima u BiH davati zekat i sadekatul-fitr mimo Islamske zajednice, tj. da smo svi dužni plaćati ove dvije obaveze samo u IZ.
Kako komentirate ovaj postupak Islamske zajednice i da li smo griješni ako postupimo suprotno ovoj fetvi, tj.ako damo zekat i sadekatul-fitr nekome mimo IZ, siromahu npr.?
Fetva Reisa Cerića: "Stoga, a na temelju mojih ovlasti iz Menšure i mojih službenih obaveza iz zakletve da ću dužnost reisu-l-uleme obavljati savjesno i odgovorno pred Bogom i pred ljudima, objavljujem i obavezujem sve muftije, muderrise, imame, hatibe, muallime i muallime, koji imaju našu idžazu (ovlaštenje) da tumače islam i predstavljaju interese Islamske zajednice u domovini i dijaspori - da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Hilafeta, Imameta i Menšure, a to znači ne poštivanje značenja i značaja 'Akideta i Šeri'ata".
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE:- Sellam aleikum! Imam jedno pitanje u vezi ramazankog posta. imam zdravstvenih problema i pokusao sam ovaj ramazan da postim, ali ne ide, muci me kiselina imam hronicno oboljenje debeleg crijeva. Sta ja sad da radim, da li da se dalje borim i pokusavam da postim ili bih imao neku zamenu za ramazanki post? Ako bih morao da nadoknadim necim drugo moj post znaci li to da ja, ako mi se Allah smiluje u podari mi dzenet ipak necu moci nikad uci na vrata na koja ce uci postaci? Unaprijed hvala i da vas Allah nagradi.

ODGOVOR- Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

UBIJANJE PASA
- Esselamu Alejkum,
Poznati su mi svi propisi uvezi s držanjem psa,ali ja sam u situaciju u kojoj ne znam kako postupit.
Moja kuća je pored same ceste i tako jedne prilike neko mi je ostavio malo štene jedav da i ima mjesec dana ja nisam imala izbora nego da ga nahranim i onda je ono stalno bilo tu kako me je bilo strah daga ne udari neki auto a i bilo je bolesno ja sam ga odlučila da zadržim bar dok malo neodrase i ojača dabi mogao sam sebi tražit hranu,međutim kako je vrijem odmicalo ja sam se vezival za štene i sve sam čekala  da još malo odraste pa onda ću ga odnijeti negdje a nisam znala gdje.Posle tri mjeseca kad  ga je otac pustio da se igra njeg je auto udarilo i odnijela sam ga veterinaru ali mu nije bio spasa(odnosno morali bi mu ampurirati prvu nogu,te bi se patio   mjeseca dan i opet bbi bilo upitno dali će preživjeti) i oni su predložili da mu daju inekciju za smrt i ja sam se složila pa me isad savijest peče dali sam to trebal odobriti koliko je to grijeh za mene?.
Eh sad opet imam isti slučaj isto sve,opet mi je neko ostavio drugo štene.Molim vas posavijetujte me kako da postupim???

Više...
E-mail Ispis PDF

Ovo je jedno od osjetljivijih pitanja današnjice oko kojeg je nastala velika zbrka i polemika, o njemu su napisane posebne studije, izvršena izučavanja i analize, održano mnoštvo seminara i konferencija. Ovo pitanje je obrađivano na nekim fikhskim kolegijama preko dvadeset godina, kao što je slučaj sa Kolegijom islamskog prava pri Rabiti. Da bi na kraju rezultat bio sljedeći: ispravno određivanje početka i kraja Ramazana je putem viđenja mlađaka, astrološko proračunavanje je pogrešan stav oprečan idžmau učenjaka ovog Ummeta i jasnim šerijatskim dokazima

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

KNJIGA: STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.