Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, da li postoje neki načini i metode da se izliječi homoseksualnost, i da li je to iskušenje na ovom svijetu? Allah da vas nagradi za vaš trud.
- Selam Alejkum! Da li je homosexualnost izlečiva? Gde god sam pročitala nešto o tome u suštini pisalo bi da je to veliki greh. Nigde ne piše kako da se spasiš od toga, da se izlečiš i slično. Na primer ako neko odluči da ne živi tim životom... kako da nastavi da živi s tim grehom u sebi, koji poriče...? Da li je greh ako se rodiš s tim i ništa ne uradiš (veza, odnos..sl) ili je greh ako si u vezi, ili imas odnose sa istim polom?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamualejkum, poŠtovani Šejh.
Imao bih jedno pitanje. Najpre bih Vam izložio celokupnu situaciju da bi ste na osnovu okolnosti mogli proceniti moju situaciju i dati mi adekvatan podgovor.
Naime, ja sam najstarije dete u porodici, imam hvala Allahu oba roditelja, brata i sestru.
Moji roditelji nisu zaposleni, nemaju prihoda, te sam prinuđen raditi i brinuti o osnovnim životnim potrebama preko računa, davanja za hranu itd.
Zanima me, pošto radim u jednom restoranu u kom ima muzike (nema alkohola, niti svinjetine, vlasnik klanja) da li je meni haram raditi na takvom mestu?
Allah vas nagradio najlepsom nagradom.

ODGOVOR: Alejkumusselam.Pošto restoran ne prodaje, ne nudi niti zarađuje na muzici nego na hrani i piću koji su halal, to znači da je puštanje muzike sporedna stvar unutar restorana. Obično se muzikom želi stvoriti lijep ugođaj gostima i slično, što naravno šerijatski nije opravdano.

Općepoznata stvar je da je muzika u Islamu haram, tj. nije dozvoljeno puštati i slušati muziku dobrovoljno i samovoljno. Međutim, mi smo u svakodnevnom životu prinuđeni na njeno slušanje u autobusima, halal restoranima, slastičarnama, na poslu, u raznoraznim institucijama, ... a ono na što smo prinuđeni i skoro da ne možemo izbjeći u tome nemamo grijeha.

Pa zato nema smetnje da radiš na tom mjestu jer rad i posao sa kojim se ti baviš unutar restorana je halal, pod uslovom da ti ne budeš onaj ko je zadužen za puštanje muzike. Jer danas je skoro nemoguće naći neko radno mjesto a da nema na njemu, tj. u toj firmi ili instituciji neki haram, od miješanja muškaraca i žena, otkrivenih ili polugolih žena, prodaje alkohola ili cigareta (u samoposlugama i slično), puštanja muzike, konzumiranja kamate od strane firme i slično.

Ono što je mjerilo u dozovli rada u ovakvim situacijama to su dvije stvari:

Prva - da osnovna aktivnost firme nije zasnovana na haramu, poput proizvodnje piva, duhana, svinjetine ili alkohola ili prodaje istih, ili banaka koja posluje sa kamatom.

Druga - da sam posao radnika muslimana ne bude zasnovan na haram djelatnosti ako unutar firme ima šerijatsko-spornih djelatnosti, poput toga da slaži, priprema ili prodaje cigarete, alkohol ili svinjetinu u prodavnici ili posluzi, da kao pravnik unutar halal firme obračunava kamatnu stopu i vodi pranice oko kamatnog dugovanja i tome slično.

Ve billahi tevfik.

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum. Nase prve komšije imaju psa koji dolazi nekad u nase dvorište, pa u slučaju da me pas dodirne ili poliže šta treba da radim? Svi koje ovde znam mi kažu da moram odeću oprati 7 puta, od toga jedan put sa praškom. Sa druge strane sam gledala na youtube predavanje Bilal Philipsa, i on u tom predavanju pominje da dodir psa ne kvari abdest nego da se to pranje 7 puta odnosi na posudu iz koje je jeo.. Pa bih vas zamolila da mi kažete kako zaista ovde stoje stvari. Ne samo zbog mene, već ima i jedna sestra koja je primila islam a pas joj živi u stanu sa njima (pas njenih roditelja). Pa InshaAllah i njoj da prenesem vas odgovor.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Da li je reprodukcija ezana sa audio uređaja novotarija?Da vas Allah, subhanehu ve teala, nagradi. Esselamu alejkum.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

KNJIGA: STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.