Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Selam i poštovanje vama! Bila bih presretna ako u sto kraćem periodu odgovorite na moje pitanje.
Da kažem o čemu je stvar.. Moja jako dobra prijateljica je, ElhamduLlilah,  jedna od vjernika. Zapravo-klanja redovno, takođe i posti redovno, te se trudi i u ostalim stvarima biti sto bolja, i zadobiti Allahovo zadovoljstvo..
Već prije godinu dana je upoznala jednog lijepog mladica. I on je veliki vjernik, čak, Boze mi oprosti, veći od nje. On je jako fin i pametan mladić, a uz to i vjernikn, i baš zbog svega toga, ona se, eto, baš u njega zaljubila.
Njih dvoje su jako, jako dobri prijatelji. Ne viđaju se uopšte često, možda 2 do 3 puta do sada, i to sasvim slučajno. Samim tim jer ne žive u istom gradu, i idu u različite skole. Ali, preko interneta se čuju jako često, skoro svaki dan.. zbog čega ona biva sve veselija..

Ona često razmišlja o daljnjoj budućnosti, ali zajedno s njim .. Kaže - voljela bih da zajedno noću učimo Kur'an, zajedno idemo na Sabah (u džamiju) .. sve to.. ali samo s njim.. no, i još mnogo drugih lijepih stvari.. često poželi..
No, on ima djevojku, već godinu i često su zajedno.. Ona naravno ne zna da li on nju iskreno voli, te da li, ta njegova djevojka voli njega ... Moja prijateljica, cesto, cesto, cesto, klanja noćni namaz, za želju, i moli Allaha da uspostavi ljubav između nje i tog mladica, da taj mladić ipak bude s njom, a njegovu djevojku da nagradi još boljim čovjekom, i da ne budu ni ona ni on tužni zbog želje moje prijateljice... zapravo, prijateljica traži svaki dan od Allaha da joj podari tog mladica, a da njegovoj djevojci da nekog drugog, dobrog čovjeka.. JOS jednom, na kraju svakog namaza, te i uz pomoć dova, moja prijateljica zatraži da Allah  da ona i taj mladić budu zajedno,

to samo traži od Allaha, ni od kog drugog, Prije bi si jezik odgrizla nego rekla kome da napravi što,... što je danas veoma popularno.. sihiri ili što već.. to nikada ne bi uradila.. pa da razdvoji to dvoje.. nego to samo moli Allaha dželešanuhu.. ehh.. sad..Molim vas, odgovorite mi ima li tu ikakvog dobra.. je li grijeh sto ona moli da bude sa ovim mladicem, iako on ima curu.. je li loše to sto radi, ili bi.. Insallah, mogla tako i ispuniti svoju najveću želju.. molim vas da odgovorite na moje pitanje. Tako mi Allaha, jako je bitno.. hvala vam puno i selam za vas..:)
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum.
Moja me majka odvraća od brige za stanjem u Sirji, ljutila se i nije joj bilo po volji (ako sam dobro zapazio) kada sam spomenuo da postoji ljubav radi Allaha i mržnja radi Allaha, subhaneh i slično.
Da li je meni dozvoljeno doviti Allahu, subhaneh, da pomogne muslimane u Siriji i slicno? Općenito, da li je meni dozvoljeno interesovati se za stanje u Siriji?
Kako učenjaci tumače hadis Allahovog poslanika, alejhissalatu we selam, u prijevodu znacenja: "Ko se ne interesuje za stanje muslimana, taj nije od njih"?

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Eselamu alejkum. Obavio sam hadž ali sam imao dugove, istovremeno sam bio u minusu na banki, pa me zanimada li je moj hadž ispravan. Da vas Allah nagradi.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Eselamu alejkum we rahmetulah we berekatuhu,

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, neka je salavat i selam na posljednjeg Bozijeg Poslanika i Miljenika Muhammeda s.a.w.s., njegovu casnu porodicu i plemenite ashabe.

Interesira me kakav je serijatski stav oko odlaska same zene na hadz s obzirom da ja nemam mahrema (niti oca, niti brata, ni amidze,ni muza, ni....), a htjela bih ici i mislim da cu do slijedeceg hadza insAllah imati i potrebna materijalna sredstva za odlazak?!

Postoji li "izuzetak od pravila" po kojem bi zena mogla sama ici na hadz?!

Da Vas Plemeniti nagradi najljepsom nagradom i ucvrsti na pravom putu insAllah!

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.