Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum,
Jedan čovjek pita da li će biti odgovoran na Sudnjem Danu u pogledu mehra.
Naime, pri sklapanju bračnog ugovora određen je mehr 5 kg zlata, iz neznanja kako po tom pitanju kako obično biva ovdje u Bosni kada se šerijatski vjenčavaju.
Desio se razvod i on je u razgovoru sa nekim poznanicima shvatio da je šerijatski obavezan isplatiti bivšoj ženi mehr, ona to od njega nije zahtijevala ali on želi izvršiti obavezu.
Da li će joj dati mehru-l-misl? I koliko bi prosjek iznosio otprilike u BiH,  100 KM?
Ili se trebaju njih dvoje dogovoriti o novom mehru kao da su u braku, pošto je u braku dozvoljena promjena mehra (kada se žele dogovoriti o većem ili manjem iznosu)
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Es selamu alejkum.
Da vas Allah nagradi na vašem trudu, amin. Halalite ako odužim , ali treba mi odgovor i savjet. Naime, živim u inostranstvu, nosim nikab, muž je u vjeri. Međutim, nedavno sam saznala da se moj muž upustio u biznis oko otvaranja frizerskih salona. Strah me Allaha, a i stid ljudi, onih u vjeri ali i onih koji nisu. Ti ljudi sa kojima posluje su džahili ili kjafiri. Konkretna pitanja su:
1. Da li je otvaranje frizersko-kozmetižarskog salona haram ili ne? (znači tu je miješanje muskaraca i žena, uljepšavanje žena i izlazak na ulicu takvih)
2. Da li je nabavljanje robe, odnosno opreme za takve salone haram?
3. Da li je otvaranje neke "kafeterije" u takvom salonu haram, i zarada od toga haram? (mislim na služenje kahve u takvom salonu)
4. Da li ja kao njegova supruga snosim odgovornost ako on ne posluša i ne odustane od toga, i ako u kuću unosi haram zaradu? (kako da postupim?)
ALLAH VAS  NAGRADIO SVAKIM HAJROM NA DUNJALUKU I NA AHIRETU, AMIN. Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Selam alejkum. KAKAV JE STAV PRISUSTOVANJU VEČERI KUR'ANA...uče hafizi iz Bosne Kur'an...al u među vremenu u prekidima uče se ilahije sa muzikom i sesre pjevaju...DA LI MI JE ZABRANJENO PRISUSTOVANJE na takvim mjestima?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum. Da li je mješanje muškaraca i žena u džamiji i boravak među njima veliki grijeh. Petkom se omladina susreće u džamiji i na jednoj strani su sestre koje nose hidžaba a na drugoj muskarci. Vrijeme prolazi tako što na početku ako ima novih članova oni se predstave onda ima predavanje neko nešto pripremi na neku ISLAMSKU TEMU..onda ima neka debata ili kviz, ima isto i pročita se tevsir neke kratke sure i onda sjede se pojede popije nešto i svako svojoj kući. Da li je to veliki grijeh jer je to Allahova kuća. Ja odem eto tamo sa ciljem čujem nesto novo ili podjelim DAWETSKOG MATERIJALA ŠTO MI U DŽAMIJI NARUČIMO.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.