Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF


- Selamun 'alejkum!
Pokušavala sam pronaći propis u vezi s tim za koga se kolje kurban, ali nisam došla do dovoljno jasnih odgovora, pa ću vas pitati konkretno za svoju situaciju: živim sa svojim roditeljima i u mogućnosti sam da obavim dužnost klanja kurbana, ali moj babo nije, pa me zanima da li je taj kurban samo za mene ili može biti i za moju porodicu? I na koga se sve odnosi propis neuklanjanja dlaka i noktiju sa tijela u prvih 10 dana Zul-Hidždžeta do klanja kurbana? Ukoliko mi možete poslati neki link za članak, neki opširniji odgovor u vezi s ovim, knjigu ili video, gdje je to detaljnije objašnjeno, bila bih vam jako zahvalna!
Da vas Allah nagradi!
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF


- Esselamu alejkum !
Nadam se da si dobro i zdravo kao i u dobrom raspoloženju, a što ti ja inšaAllah i iskreno želim.
Pitanje je i suviše za mene komplikovano, stoga ga i postavljam tebi, moleći Allaha Uzvišenog da te nagradi za tvoj trud u svemu a pogotovo u riješavanje nedoumica onih koji te zadužuju, amin.
Dakle; dijevojka živi u Francuskoj sama od svog dijetinjstva u domu za nezbrinute (sada ima preko 20 god. ) obzirom da su njeni roditelji razvedeni. Majka je ponovo udata i živi "svoj" život, a otac živi u Alžiru i nema apsolutno nikakav kontakt tih 20 god. sa svojom djecom, jer ima još jednog sina sa tom ženom (sin tj, brat te djevojke ima 22 god. i nije baš uračunljiv ima sposobnost djeteta jer je mentalno ograničen).
Djevojka je trenutno na fakultetu, živi sama u svom stanu, vandredno radi za školovanje, svakako pokrivena je klanja, posti i ostalo...
Želi se udati, neka prijateljica je preko svog muža, našla jednog momka i uspostavila kontakt između njih (nisu se još vidjeli fizički)
Ko je " velij " zastupnik te djevojke odnosno kako postupiti u tom slučaju, da se oni inšaAllah vjenčaju ? Džezak-Allahu-hajren.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF


- Esselamu alejkum.
Je li dozvoljeno muslimanu koji je bolestan od raka (kancera) da uzme morfij protic bolova u zadnjem stadiju bolesti, kao sto je praksa u zdravstvu?
Uzimanjem morfija protiv bolova, pacijent bude mentalno odsutan, kao u stanju bunila, i takav ne može klanjati.
S druge strane, bolovi su takvim pacijentima neopisivi, da nas Allah sačuva svakog zla.
Da li je dozvoljeno ili zabranjeno takvom pacijentu pristati uzimati morfij protiv bolova dok mu ne dodje melek smrti?
DzezakAllah hair. We alejkumu selam.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

Obavijestile su sljedeće države Saudijska Arabija, Jordan, Egipat i Maroko da nije potvrđeno viđenje mlađaka mjeseca Zul-hidždžeta u ponedjeljak naveče 29.11.1433 (što odgovara 15.10.2012), a to znači:


- da se utorak upotpunjava kao 30. dan Zul-ki'adeta,


- da je SRIJEDA PRVI DAN ZUL-HIDŽDŽETA (tj. 17.10.2012 po Miladiju),


- da je stajanje na Arefatu u ČETVRTAK (9.12.1433) a što odgovara 25.10.2012 po Miladiju,


- da je u PETAK prvi dan KURBANSKOG BAJRAMA, a što odgovara 26.10.2012 po Miladiju.   

Prvih dest dana Zul-hidždžeta:


- u kojima činjenje dobrih djela (namaz, post, dova, zikr, sadaka, istigfar, ...) najvrijednije od svih drugih dana u godini (kao što je došlo u hadisu mutefekun alejhi),


- i u kojima je propisano onome ko je zanijetio zaklati kurban da ne obrezuje nokte niti uzima išta od dlaka sa tijela sve dok ne zakolje kurban (kao što je došlo u vjerodostojnom hadisu), počinju od akšama naveče u utorak 16.10.2012 po Miladiju, jer u Islamu noć prethodi danu osim na dan Arefata.

Ve billahi tevfik.

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.