Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Selam alejkum. Da li mi roditelji mogu zabraniti dizanje ruku u namazu?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Selam alejkum we rahmetullahi we berakatuhu,
Čitala sam mnogo textova vezano za mahreme, ali imam jedno pitanje čiji odgovor se ne nalazi u tim textovima, pitala sam na nekim stranicama ... ali nigdje ne nađoh odgovor na moju dilemu. Nadam se da s Allahovom pomoći ćete mi Vi razriješiti tu dilemu. ZNAM da su muž i njegov sin-koji nije moj sin mahremi ali ŠTA se dešava sa tim sinom kad muž prestane biti muž-bilo razvodom ili smrću muža, da li taj dječak-sutra mladić je mahrem meni, tj. da li ga smatram kao svojim sinom u smislu da smijem skinuti maramu, da ga smijem zagrliti/poljubiti kao sina ... Allah vas nagradio na odgovoru!
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Pitanje 1: Es-selamu alejkum poštovani brate,
Živimo u Holandiji i trenutno imamo kuću koja je pod hipotekom i prodajemo je želeći se riješiti kamate i još nekih musibeta koja su nas pogodila u njoj od strane komšija i slično. InšhAllah kad prodamo i riješimo se ove kuće ostaće nam jos usparanog kapitala. Imamo sad dvije opcije:
1-) Da uzmemo kuću pod kiriju i da plaćamo puno više neg pod hipotekom
2-) Da ono novca koje je preostalo ulozimo u kupovinu druge (jeftinije) kuće na hipoteku da je otplatimo za 5 do 10 godina, naravno uključujući plaćanje kamate od strane banke, ali koja će biti puno manja nego što je sada.
Znači na prvu opciju bi plaćali više stim da ta kuća nikad nebi bila nasa a 100% halal a druga opcija da uzmemo tu kuću na hipoteku da je sto prije otplatimo s tim da se ovdje ipak nalazi kamata ali sam čitao podjeljenja mišljenja oko kupovine kuće na hipoteku na zapadu pošto se ovo neradi o nekom luksuzu nego primarnoj ljudskoj potrebi, tj. krov nad glavom.
Molim vas da nam dadnete savjete u vezi ovoga.
Allah vas nagradio za vas trud i dao svaki hajr obadva svijeta AMIN.
- Pitanje 2: Selam alejkum!
Da li je dozvoljeno uzeti stan na kredit da bi se nakon nekoliko godina imala vlastita nekretnina, ili je bolje čitav zivot plaćati nekoj osobi ili drzavi za boravak i na kraju po stare dane (ako se dožive) nemati dovoljno novca da bi se isfinansiralo stanovanje?
Da li postoji situacija u kojoj je dozvoljeno podići kredit a da se to ne ubraja u grijeh?
Nedavno sam gledala na internetu kako ljudi postavljaju pitanja a neki hodža... odgovara na njih. Bili su mi malo čudni njegovi odgovori, pa baš iz tog razloga postavljam ja vama ovo pitanje. On je odgovorio da je kredit haram, ali ako nemaš od koga da posudis novac ili ako nema u tvom mjestu islamske banke koja daje kredit bez kamate da bi kupio npr. stan te ako si u nuždi, odnosno ako nemaš gdje da stanuješ i moraš plaćati kiriju, da je dozvoljeno podići kredit. S tim, ako imaš u ponudi jedan od 70 i drugi od 200 kvadrata, nećeš uzeti onaj veći.
Unaprijed vam se zahvaljujem!
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum.
Molim Vas u ime Allaha swt da mi odgovorite na ovo pitanje i da mi pomognete da rešim svoj problem.
Udata sam 15 godina, imamo dvoje dece. Klanjam, postim, prosle nedelje sam se u ime Allaha i pokrila. Živeli smo u normalnom braku, bez većih svađa i trzavica. Međutim, problemi su nastali kada sam se ja pokrila. On je znao da hoću da se pokrijem, ali je mislio i nadao se da to neće biti skoro tako da sada to ne može da prihvati, čak ga je i sramota da izađe sa mnom na ulicu. Pričala sam, pričala, objašnjavala ali ne vredi, ta priča ga uopšte ne interesuje. Jednostavno, ne može sa tim da se pomiri. Ustvari, on sem muslimanskog imena nema ništa od vere. Nista ga ne interesuje, ni namaz, ni post, nista...On živi za ovaj svet, živi da ućosa u ovom životu, čak ga i nervira što decu učim namazu i sto ih uvodim u veru. Na svakom namazu dovim da ga Allah uputi na pravi put i da se promeni. Čak se razmišljam i o razvodu, ali ne mogu da sirotim decu. Pitam ja vas: KAKO TAKVOG ČOVEKA OKRENUTI NA PRAVI PUT, KAKO MU OBJASNITI DA JE ZALUTAO???
Molim Vas nemojte odbaciti ovo moje pitanje, duša me boli zbog takvog života sa njim, ja nemam rešenja. Molim Vas uputite me šta i kako da postupim, kako da ga okrenem, ja zaista nemam načina i ne umem to sama da uradim, a nemam sa kim da se posavetujem oko toga. Allah Vas nagradio
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.