Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF


- Esselamu alejkum.
Je li dozvoljeno muslimanu koji je bolestan od raka (kancera) da uzme morfij protic bolova u zadnjem stadiju bolesti, kao sto je praksa u zdravstvu?
Uzimanjem morfija protiv bolova, pacijent bude mentalno odsutan, kao u stanju bunila, i takav ne može klanjati.
S druge strane, bolovi su takvim pacijentima neopisivi, da nas Allah sačuva svakog zla.
Da li je dozvoljeno ili zabranjeno takvom pacijentu pristati uzimati morfij protiv bolova dok mu ne dodje melek smrti?
DzezakAllah hair. We alejkumu selam.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

Obavijestile su sljedeće države Saudijska Arabija, Jordan, Egipat i Maroko da nije potvrđeno viđenje mlađaka mjeseca Zul-hidždžeta u ponedjeljak naveče 29.11.1433 (što odgovara 15.10.2012), a to znači:


- da se utorak upotpunjava kao 30. dan Zul-ki'adeta,


- da je SRIJEDA PRVI DAN ZUL-HIDŽDŽETA (tj. 17.10.2012 po Miladiju),


- da je stajanje na Arefatu u ČETVRTAK (9.12.1433) a što odgovara 25.10.2012 po Miladiju,


- da je u PETAK prvi dan KURBANSKOG BAJRAMA, a što odgovara 26.10.2012 po Miladiju.   

Prvih dest dana Zul-hidždžeta:


- u kojima činjenje dobrih djela (namaz, post, dova, zikr, sadaka, istigfar, ...) najvrijednije od svih drugih dana u godini (kao što je došlo u hadisu mutefekun alejhi),


- i u kojima je propisano onome ko je zanijetio zaklati kurban da ne obrezuje nokte niti uzima išta od dlaka sa tijela sve dok ne zakolje kurban (kao što je došlo u vjerodostojnom hadisu), počinju od akšama naveče u utorak 16.10.2012 po Miladiju, jer u Islamu noć prethodi danu osim na dan Arefata.

Ve billahi tevfik.

E-mail Ispis PDF

 

- Esselamu Alejkum.
Pokrila sam se prošle godine u decembru uprkos mojoj porodici koja nije htela za to ni da čuje.
Imam troje djece i muza a tokom ovih meseci u našu kuću ušli su problemi kojih je i pre bilo ali sada mnogo više i opasniji su. Nasa kćerka je u sportu i ne dozvoljava meni da ja odlazim na njene utakmice sramota je mene. Moj muž ultimativno zahteva da ja skinem mahramu i tako me grdi i govori da se meni gubi tlo pod nogama i ne znam više ni gde sam niti mi mozak radi. Inače živimo u Americi i ja sam pokušala godinama da okupim moju porodicu u Islamu a ja je upravo rasturam. Oni mi to kažu a ja to i vidim. Moj muž je počeo i da obavlja redovne namaze al ja uvek moram reći e sad je vreme za namaz pozovi decu al sve to nekako poteško ide ponekad je ljut što sam dosadna al treba imat sabura. Na sabah ne ustaje nego ga klanja kad hoće na posao i to na brzinu. E sad vam ja ovo ne govorim da bih ga ogovorila nego da vam docaram njegov stepen imana. Ja radim i verujte da tamo nemam problema koliko ih imam u kući a sve zbog mahrame. Muž mi non-stop govori o mahrami i kako ne treba da se pokrivam pred njegovim bratom i naši zemljacima a ja ponekad izletim i kažem ono što ne bih smela i on kaže da meni mahrama ne treba jer to nije odlika muminke da tako govori. Napadaju me na svakom koraku, svaku izgovorenu rec, svaku moju rečenicu oni analiziraju i kazu to nije po Islamu i govore kakva ja treba da budem. Imam roditelje ovde al mi je otac još gori i moja majka iako je stara žena ne sme od njega da se pokrije. Okruženje u kojem smo mi ne ide mi na ruku jer većina našeg naroda je da te Allah s.v.t. sacuva. A takvi su i naša rodbina i nasi prijatelji.
Sada ja vas pitam šta da radim  i šta ako skinem mahramu dal ću završit u džehenemu al isto tako znam da ja moju porodicu gubim baš zbog Islama a sama ne znam kako ću.
Iskreno rečeno ne zbog Islama nego zbog mahrame jer ja prakticiram islam godinama. Samo da napomenem da imam brata koji je u Islamu a ostala nisu i moj muž grdi i njega govoreći da je i on kriv što sam se ja pokrila.On mi je samo pomogao da donesem odluku koja je dugo tinjala u meni a ove naše islamske website su mi u tome najvise pomogle. Moj muž je izgleda licemjer i misli da ga narod može spasiti od problema a ne Uzvišeni Allah s.v.t.
Ja trebam hitan odgovor kako da postupim a oni mi toliko otezavaju da ja nekad danima nisam spremna izaci vani . Esselamu Alejkum
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF


- Mome ocu su dijagnosticirali rak s metastazama i prognozirali jos 3-4 mjeseca zivota. Vjerujem da samo Allah i jedino Allah zna kad ce tko preseliti na onaj bolji svijet.
Nije me strah sto cu ostati bez oca jer ne gledam na smrt kao gubitak , nego me strah da ce patiti i da ce umrijeti bez La ilahe illallah..
Reci mi sta da radim, kako da ga pripremim za Ahiret, kako da mu olaksam
Ja se zaista od sveg srca izvinjavam ako vas zahmetim, osim dove Allahu drugog izlaza ne vidim.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.