Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Es Selamu alejkum,
Zanima me da li je muslimanu koji slijedi Hanefijski mezheb dozvoljena ženidba djevojkom koja pripada jednom od sufijskih pokreta - tarikatu? Da vas Allah nagradi svakim hajrom, Es Selamu alejkum,
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum.
Žena sam u 60-im godinama i u svođenju računa sa sobom, prisjećam se grešaka iz mladosti. O čemu se radi, počinila sam abortus u neznanju da je to veliki grijeh, ne jednom već više puta. Kako da se pokajem/iskupim za te grijehe?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Es-selamu alejkum, da li Allah znači bog na arapskom ili je to vlastito božije ime, jer se negdje kaže da je ilah bog a negdje Allah. Hvala i es-selamu alejkum.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Ovo pitanje je malo duže i zahtjeva barem kratko objasnjenje: Pocela sam da klanjam u proljece 2009, ali i nakon toga nisam redovno klanjala svaki namaz, nekada sam kasnila, ali u majoritetu sam - kako se sjecam - propustene namaze naklanjavala. Isto tako, kroz zivot sam za Ramazan neke dane postila a neke ne, nekada i pola Ramazana, a nekada samo prva tri, srednja tri i zadnja tri dana i tako - mada nisam ni klanjala, drugim riječima - bila sam inkonsekventna u ibadetima. Naravno, kako sam vise spoznala islam, i pocela da citam i Kur´an, i islamsku literaturu i slusati predavanja npr. o namazu i postu, kajem se i tesko mi je sto sam tako cinila. Familija mi je muslimanska, bosnjaci smo, ali kroz zivot nismo uvijek postupali po islamu, dosta radi toga sto je na nas uticao prijasnji zivot (nacin zivljenja u bivsoj "Jugoslaviji"), kao i navike koja su ostale od toga, okolina i zivot u dijaspori (Svedska), neznanje, nemar, i.t.d. - (Na žalost ne mislim da smo jedini, nego da je puno takvih familija). Ali hvala Allahu Uzvisenom, izveo nas je Velicanstveni Gospodar na put islama, i tako nam pokazao Svoju veliku milost, pa danas svi u familiji klanjamo. Ali preostaje to sto prije nisam postila, mada vec godinama otac i brat poste cijele Ramazane, hvala Allahu. Meni su govorili, i kada sam htijela da postim, da mozda nebi trebala, jer sam jako bila mrsava i uvijek se borila sa tezinom, etc. To su oni, ocigledno, iz neznanja govorili, jer mi je post bila obaveza. E sada mene zanima - dali ja mogu da napostim sve te dane Ramazana koje prije nisam postila? Ne znam tacan broj dana, ali otprilike to bi bilo 15 godina puta ca 29-30 dana = 435 - 450 dana ukupno. Da li sam duzna da to napostim (mada prije nisam ni klanjala, i tek skoro saznajem da se ne smatra da je neko musliman ako ne klanja i ne posti), ili da li bi mi to bilo dobro/dozvoljeno/pohvalno da ucinim, kroz npr. duzi vremenski perijod, kako nebi mozda bilo stetno za zdravlje - da na primjer postim svaki utorak ili srijedu, pa da na taj nacin napostim te sve propustene dane za nekoliko godina ako Bog da? Kako da postupim? Ili da li spada sa mene ta "duznost" (?) zato sto nisam ni klanjala te godine (mada sam se uvijek smatrala muslimankom)? Dali bi ovako nesto bilo uvodjenje novotarije, i tako nesto ne postoji po islamu?
U istom mahu da vas pitam dali se trebaju naklanjati svi propusteni namazi kroz zivot, s obzirom na to sto sam gore navela oko mog prijasnjeg postupanja u vjeri, ili bi to bila novotarija i nema potpore u islamu? Kako sam citala negdje, to nije potrebno, vec je potrebna tewba i da se od sada klanja sve redovno - a prije sam bila neznalica i grijesnica?
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.