Welcome to the Frontpage

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum.
Imam problem sa kamatom...jer država u kojoj živim ima zakon da platu možeš primiti jedino preko banke na karticu...pa nakon godinu dana oni ti daju nešto kamate...ali ja kamatu ne želim jer je haram...ta kamata nije velika iznosi svega nekoliko franaka...ali ja ne želim da je uzmem radi Allaha s.w.t...
Ja sam im rekao da tu kamatu ne želim i da je ne prebacuju meni na račun, ali rekli su da to ne može i da to ne postoji u Švicarskoj...što znaci da će oni meni tu kamatu prebacivati na račun htio ja to ili ne....
Pedložio sam im bio i da tu kamatu uzimaju sebi ili da je daju nekom drugom ali samo ne meni ali i od toga nema ništa...
Pa moje pitaje glasi smije li se ta kamata dati kao sadaka? Ne želim da tim parama od kamate uprljam svoj halal imetak koji mi je Allah s.w.t iz svog izobilja dao....
I da li sam grešan sto sam im predložio da kamatu ako ništa drugo uzimaju sebi ili daju kome drugom?
Ja i žena smo uzeli sebi dvoje djece iz Somalije jetima kojima šaljemo određeni iznos novca svaki mjesec da bi oni i njihove majke imale za hranu, za školu te djece, i za odjeću, pa da li smijem njima poslati te pare i hoće li to sta umanjiti moj sevap kod Allaha s.w.t ako im pošaljem te pare?
Ili da jednostavno uništim te pare ili zapalim ili bacim...
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, prvo sve pohvale za vaš rad i trud, da vas Allah svt nagradi. Živim nadomak grada, i dobio sam ponudu od jednog pravoslavca da kupuje od mene gliste (ja bih ih ili hvatao ili bih ih uzgajao). On ima ribarsku radnju i sve bi bile prodane ribolovcima za ribolov.
Ja o ovome pitanju sa stava Islama baš ništa ne znam, pa ako možete da što prije odgovorite, da li takva prodaja halal ili haram, jer u prvo slučaju hvatao bih obične kišne gliste a u drugom bih uzgajao "kalifornijske".
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE:
- Esselamu alejkum,
Da li su izzuzeti od prodaje u dzamiji :vjerska literatura, ilmihali, takvimi i slicno, dakle sve sto koristi davi ako to ne prodaje pojedinac vec institucija ili dzemat pa se to opet koristi u davetske svrhe jer znamo za  hadis Poslanika sallallahu alejhi we selem o zabrani trgovine u dzamiji. On djeluje opsteg karaktera a vidim da je to misljenje jako zaspuljeno pa koliko ima uporista.
I samo jos ovaj dodatak. Covjek koji daje fetve i IZ sandzaka poznat je po tome da zna da izvrce cinjenice pa cak i da hadise tumaci po svom htjenju, pa je tako jedan hadis od Timizije preveo ovako:Tako se i prenosi hadis od Poslanika a.s. koji kaže: “Kada čujete nekoga u džamiji da nudi robu na prodaju, recite: Allah ti ne dao koristi od tvoje trgovine, a kada čujete da neko u džamiji traži svoju izgubljenu životinju, recite: Allah ti je ne povratio!”(Hadis prenosi Tirmizi).
Znam za verziju hadisa koga vidite da trguje u dzamiji...........pa me interesuje da li je ovo ispravan prevod i da li je umjesto trgovine (koja znaci opstu) prevedeno nudi robu, ( a to znaci paprike, paradazj i sl).
Evo da vidis kako on oplete po braci skoro uvijek kad ga neko pita tako skakljiva pitanja po njih.
http://www.islamskazajednica.org/index.php?option=com_ezine&task=read&page=2&category=12&article=241

ODGOVOR:

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum. Pitanje je vezano za neke naše alime, kojima je ummet posvedočio znanje i ispravan menhedž, ali sam primetio da se neki od njih nisu oženili. S obzirom na važnost braka, i slijeđenja sunneta Poslanika savs, kako objašnjavate njihovu odluku i stav da se ne žene, i kakav je vaš stav o tome. Allah vas nagradio svakim hajrom.
ODGOVOR: Alejkumusselam.Tačno je da se određena skupina učenjaka ovog Ummeta nije ženila. Jedan od savremenih učenjaka Abdulfettah Ebu Gudde je napisao knjigu pod naslovom "Učenjaci neženje" u kojoj je pisao o učenjacima ovog Ummeta iz raznih znanosti i oblasti koji se nisu ženili.
Od poznatijih učenjaka koji se nisu nikako ženili su:


- otac mufessira Ibn Džerir Et-Taberi,
- mu'atezilski mufessir Zamahšeri,
- fakih i učenjak usulil-fikha Ebu Ishak Širazi,
- fakih i muhaddis Muhjiddin Nevevi,
- šejhul-islam Ibn Tejmije,
- fakih i učenjak usulil-fikha Ibn Džema'a,
- istoričar i muhaddis Ibn Tulun.


Naravno među njima se posebno ističu Ibn Džerir Et-Taberi, Nevevi i Ibn Tejmije, čiji značaj i ulogu zna iole obrazovan musliman.


Uloga i važnost braka u Islamu kao sunnet Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, se ne kose niti su u oprečnosti sa činjenicom da su gore spomenuti učenjaci bili neženje. I to zbog sljedećih stvari:

Prvo – što ženidba nije farz ajn svakom muslimanu pojedinačno, nego ženidba prolazi kroz pet fikhskih propisa, može biti haram, vadžib, mustehab, mekruh i mubah. Haram je muslimanu da se ženi ako nije u materijalnoj mogućnosti da izdržava ženu, ili da oženi ženu kojoj je mahrem, ili koja je udata, ili da spoji dvije sestre i slični slučajevi. Vadžib je da se ženi onaj ko je u mogućnosti a boji se da će upasti u zinaluk ako se ne oženi. Mustehab je da se oženi onaj ko ima materijalnu mogućnost i polnu potrebu za ženom. Mubah je da se oženi onaj ko je bogat ali nema spolne potrebe za ženama. Mekruh je da se ženi onaj ko se boji za sebe da će biti nepravedan prema ženi, da će joj nanijeti štetu i slično. prema tome, gore spomenuti učenjaci samim time što se nisu ženili nisu učinili neki šerijatski prekršaj.

Drugo – ti učenjaci nisu pozivali na neženstvo, niti je poznato da su smatrali da se ne treba ženiti.

Treće – nije poznat razlog njihove neženidbe, možda su htjeli i nastojali da se ožene ali im nije bilo određeno.

Četvrto – ibret je u sunnetu Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, a on je ženio žene i rekao "Ko ne voli moj sunnet nije od nas", a ne u praksi nekih učenjaka.

Peto – ne možemo tvrditi da to što se nisu ženili da je to njihova odluka i njihov stav, nego samo možemo konstatovati da se nisu ženili. Osim ako neko dođe sa njihovim izjavama da se oni nisu htjeli ženiti.

Šesto – pitanje njihove neženidbe ne treba da stvara nedoumicu, niti da bude razlog umanjivanja vrijednosti ovih učenjaka, pa čak ako bi uzeli da su preferirali stav da se ne treba ženiti, jer u tom slučaju bi rekli da su pogriješili i da to ne umanjuje njihov doprinos Islamu i stepen koji su stekli svojim znanjem i radom za ovu vjeru. Ve billahi tevfik.

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.

QUR`AN - ALLAHOV GOVOR | Rašid El-Afasi