Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum.
Pročitala sam negdje da je učenje kunut dove na vitr-namazu sunnet, te da se ona ne mora uvijek učiti, da se nekada može i izostaviti, da li je to tačno?  Isto tako sam čula da ukoliko ne znamo kunut dovu mozemo učiti dovu koja se uči na sjedenju (Allahume rabbena atina...) pa me interesuje da li se može učiti ova dova s obzirom na to da sam saznala da nije vjerodostojna dova "Allahume inni nesteinuke..."?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum.
Imam problem sa kamatom...jer država u kojoj živim ima zakon da platu možeš primiti jedino preko banke na karticu...pa nakon godinu dana oni ti daju nešto kamate...ali ja kamatu ne želim jer je haram...ta kamata nije velika iznosi svega nekoliko franaka...ali ja ne želim da je uzmem radi Allaha s.w.t...
Ja sam im rekao da tu kamatu ne želim i da je ne prebacuju meni na račun, ali rekli su da to ne može i da to ne postoji u Švicarskoj...što znaci da će oni meni tu kamatu prebacivati na račun htio ja to ili ne....
Pedložio sam im bio i da tu kamatu uzimaju sebi ili da je daju nekom drugom ali samo ne meni ali i od toga nema ništa...
Pa moje pitaje glasi smije li se ta kamata dati kao sadaka? Ne želim da tim parama od kamate uprljam svoj halal imetak koji mi je Allah s.w.t iz svog izobilja dao....
I da li sam grešan sto sam im predložio da kamatu ako ništa drugo uzimaju sebi ili daju kome drugom?
Ja i žena smo uzeli sebi dvoje djece iz Somalije jetima kojima šaljemo određeni iznos novca svaki mjesec da bi oni i njihove majke imale za hranu, za školu te djece, i za odjeću, pa da li smijem njima poslati te pare i hoće li to sta umanjiti moj sevap kod Allaha s.w.t ako im pošaljem te pare?
Ili da jednostavno uništim te pare ili zapalim ili bacim...
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, prvo sve pohvale za vaš rad i trud, da vas Allah svt nagradi. Živim nadomak grada, i dobio sam ponudu od jednog pravoslavca da kupuje od mene gliste (ja bih ih ili hvatao ili bih ih uzgajao). On ima ribarsku radnju i sve bi bile prodane ribolovcima za ribolov.
Ja o ovome pitanju sa stava Islama baš ništa ne znam, pa ako možete da što prije odgovorite, da li takva prodaja halal ili haram, jer u prvo slučaju hvatao bih obične kišne gliste a u drugom bih uzgajao "kalifornijske".
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE:
- Esselamu alejkum,
Da li su izzuzeti od prodaje u dzamiji :vjerska literatura, ilmihali, takvimi i slicno, dakle sve sto koristi davi ako to ne prodaje pojedinac vec institucija ili dzemat pa se to opet koristi u davetske svrhe jer znamo za  hadis Poslanika sallallahu alejhi we selem o zabrani trgovine u dzamiji. On djeluje opsteg karaktera a vidim da je to misljenje jako zaspuljeno pa koliko ima uporista.
I samo jos ovaj dodatak. Covjek koji daje fetve i IZ sandzaka poznat je po tome da zna da izvrce cinjenice pa cak i da hadise tumaci po svom htjenju, pa je tako jedan hadis od Timizije preveo ovako:Tako se i prenosi hadis od Poslanika a.s. koji kaže: “Kada čujete nekoga u džamiji da nudi robu na prodaju, recite: Allah ti ne dao koristi od tvoje trgovine, a kada čujete da neko u džamiji traži svoju izgubljenu životinju, recite: Allah ti je ne povratio!”(Hadis prenosi Tirmizi).
Znam za verziju hadisa koga vidite da trguje u dzamiji...........pa me interesuje da li je ovo ispravan prevod i da li je umjesto trgovine (koja znaci opstu) prevedeno nudi robu, ( a to znaci paprike, paradazj i sl).
Evo da vidis kako on oplete po braci skoro uvijek kad ga neko pita tako skakljiva pitanja po njih.
http://www.islamskazajednica.org/index.php?option=com_ezine&task=read&page=2&category=12&article=241

ODGOVOR:

Više...

Rašid al-Afasi

GREŠKE KOD VAKTIJA

STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.