Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Selam alejkum.
Imam jedno vrlo komplikaovano pitanje na koje još ne mogu naći odgovor, ali
inšAllah nadam se da će te mi vi pomoći. Tražio sam odgovor od nekih šejhova ali mi nisu znali odgovoriti.
Zapravo radi se o životnom osiguranju što naravno znam da je haram, ali eto ovo nisam u pitanju ja nego je moj amidža koji je nedavno preselio na ahiret. On je za života uplaćivao životno osiguranje, a s obzirom da nije bio oženjen i nije imao svoju decu naslednici tog osiguranaja smo ja kao njegov bratanac i njegova sestra, tj. moja tetka.
E sad ja vas pitam, i nadam se inšAllah da će te mi odgovoriti, šta mogu ja raditi sa tim novcem koji me sleduje, mogu li ga zadržati, ili kao što sam planirao ako nije haram da ga dam svojoj sestri za školovanje ili već šta da radim.
Molim Allaha da vas obilato nagradi.
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum, zanima me da li je dozvoljeno ženi da stavi spiralu da bi time sprečila trudnoću, jer je u kratkom periodu rodila dvoje dece, a zadnje ima nekoliko meseci!?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum cijenjeni šejh, postavio bih vam dva pitanja uz Allahovu s.w.t. pomoć.
1.Znamo da je konzumiranje cigara haram, ali da li je dozvoljeno kupovati nekoj osobi cigare uz njenu želju, tj. da li je meni dozvoljeno da kupujem mojoj majci cigarete od njenih para?
2.Da li je dozvoljeno osamljivanje sa oronulim starcima (staricama) i rukovaanje s njima, npr. osamljivanje moje buduće supruge inšaAllah sa mojim dedom koji je u poznim godinama i u slabom je zdrastvenom stanju?
Da vas Allah s.w.t. nagradi svakim dobrom i na ovom i budućem svijetu!

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Es selamu alejkum ve rahmetullahi.
Želio bi da postavim pitanje vezano za skorašnji događaj u Njemačkoj, gdje su se održavale demonstracije protiv ismijavanja Poslanikom, alejhi salatu ve selam, koji su oraganizovani od braće selefija.
Prilikom tih demonstracija, jedan od učesnika je nožem povrijedio tri njemačka policajca, koja su tu bila da spriječe nerede između braće i njemačke desničarske skupine, tj.policajci nisu bili uz desničare nego su tu postavljeni da bi održali red i sigurnost.
Neka braća opravdavaju taj postupak, smatrajući to džihadom na Allahovom putu i da pojedinac ima pravo da ubije onoga ko vrijeđa Allahovog Poslanika, alejhi salatu ve selam.
Da li je ispravan postupak tog brata i je li to vid džihada na Allahovom put i ispravan način odbrane Poslanikove, alejhi salatu ve selam, časti ili je riječ o jednom šerijatski neprihvatljivom postupku i da li pojedinac u današnjem vremenu ima pravo da uzme pravdu u svoje ruke i da izvrši šerijatsku kaznu nad onim koji uvrijedi Allaha i Njegovog Poslanika, alejhi salatu ve selam?
Da te Allah nagradi najljepšom nagradom
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.