Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

- Esselamu alejkum. Možete li reći nešto o poslaniku Danijalu? Je li tačno i pouzdano da je njegovo tijelo pronađeno u vrijeme hilafeta Omera, radijallahu anhu?
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Selam alejkum!
U zadnje vrijeme možemo često vidjeti video koji se vrti po FB i drugim stranicama, naime radi se o klipu u kojem ranjenom Sirijcu dolazi čovjek sav u bijelom, podiže ga jednom rukom i lagano ga šetajući odnosi do zaklona dok oko njega pršte meci na sve strane. Za tog čovjeka koji se pojavio i spasio ovog ranjenika kažu da je melek u ljudskom obliku, ono što mene zanima je to da li je moguće da se poslije Poslanika a.s. nekome pokaže melek u ljudskom obliku? Allah vam dao svako dobro.
Ovdje možete pogledati o kojem videu se radi: http://krajina.ba/52583/misteriozni-spasilac-u-siriji-melek-ili-heroj/
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...
E-mail Ispis PDF

- Es-Selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu
Zanima me da li mi možete malo pojasnit: poznato fikhsko pravilo: "Cini se manje zlo od dva zla ako je jedno od njih neminovno", ajet "Bojte ste Allaha koliko ste u mogućnosti", te ajet: "Onome ko se Allaha boji On će izlaz naći". Zatim, kako musliman da očuva svoj tevekkul na Allaha i sprovedbu ovog fikhskog pravila...kako to sve da shvatim jer nisam učen u islamskom pravu, tj. jako puno ne znam?
Da vas Allah Uzvišeni nagradi i podari svako dobro i dug život u hajru...
ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Više...
E-mail Ispis PDF

Kod nas je uvriježeno i smatra se da je sura Jasin jedna od najboljih i najvrednijih sura u Kur'anu te da je veoma pohvalno i poželjno njeno učenje u raznoraznim prilikama, kao na samrti, prilikom dženaze, za dušu umrlog, u "mubarek" noćima, radi bereketa i uopćeno da ako treba učiti neku suru najbolja je sura Jasin i mnoge druge stvari zavisno od mjesta do mjesta i od sredine do sredine.

Sve ovo navedeno nema uporišta u vjerodostojnom Sunnetu, niti u praksi ashaba i tabi'ina niti selefa ovog Ummeta izuzev učenja sure Jasin na samrti (a ne umrlom) o čemu će biti riječi posebno. Kako se to kod nas proširilo, ko je prvi uvodio neke od pomenutih praksa zahtijeva analizu i istraživanje. S tim da to ne utiče na šerijatski status svega spomenutog a vezanom za suru Jasin.

Nema ni jednog validnog hadisa koji ukazuje na vrijednost učenja sure Jasin uopćeno niti u određenim prilikama. A s obzirom da je učenje Kur'ana ibadet, a da bi se činio neki ibadet on mora biti propisan šerijatskim tekstom, svejedno bio on opći ili poseban.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.