Welcome to the Frontpage

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.

Da li žene mogu biti svjedoci na šerijatskom vjenčanju?

ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:

Svjedočenje prilikom šerijatskog vjenčanja je od šartova valjanosti braka po ispravnom stavu učenjaka. Po većini učenjaka da bi svjedočenje bilo validno moraju ga izvršiti: dva muslimana, muškaraca, koji su pravedni (ne ustrajavaju u činjenju velikih grijeha), punoljetni i pametni.

Oko svjedočenja žena u nečemu što nije vezano za imetak niti se vraća na imetak učenjaci imaju podijeljeno mišljenje:

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE 1: Es selamu alejkum.

Prije nekoliko godina sam se udala i vjenčala šerijatski bez prisustva mog staratelja. Tada nisam znala da takav brak nije ispravan. Moj otac nije bio za taj brak, ali se nakon par dana odljutio. Tada sam uzela čak i muževo prezime, jer također nisam bila upoznata sa propisom. Skoro smo se vjenčali i opštinski pa sam sad zadržala samo svoje prezime. Molim vas da mi pomognete i kažete da li je potrebno da šerijatsko vjenčanje obnovim uz prisustvo mog oca, bojim se da živim u bludu.

PITANJE 2: Selam alejkum.

Halali šejh, imam jednu nejasnoću koja me poprilično muči. Slušao sam odgovor od jednog našeg uglednog daije na pitanje da li ispravno sklapanje braka bez dozvole roditelja, pa je njegov odgovor bio: „Sklapanje braka bez dozvole roditelja je zinaluk“. Jel to znači da su naši brakovi koji se sklapaju kod hodža neispravni ili još gore zinaluk? Ovo mi je mnogo strašno. Ili ja nisam dobro razumio? Allah te nagradio Firdeusom.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum, poštovani šejh.

Molim vas, pošto mi dosad niko nije konkretno odgovorio na pitanje da to budete vi. Moje pitanje je sljedeće, kakav stav ehli sunnet vel džemat - suniti, treba da zauzmu kada su u pitanju potomci Alije r.a., takozvani ehlibejtski imami? Da li njihovo znanje koje je sačuvano (ako ima vjerodostojnih knjiga) treba da uvažavamo kao sto slijedimo ashabe, imame 4 mezheba i učenjake koji su u okviru sunnita. Hvala, Allah vas nagradio.

 

Više...
E-mail Ispis PDF

Obilježavanje rođendana, svejedno bilo djece ili odraslih, nema osnova u vjeri Islamu, to je novotarija i veliki munker. Nije dozvoljeno proslavljati rođendan, niti odazivati se onima koji nas pozovu na rođendan, ni čestitati onome ko ga proslavlja, niti primati i davati hedije povodom rođendana.

Da ovo nije dozvoljeno ukazuju sljedeći šerijatski argumenti i dokazi:

Više...

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.

QUR`AN - ALLAHOV GOVOR | Rašid El-Afasi