Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Da li je meni (muslimanki pokornoj) dozvoljeno da uređujem i pravim frizure ženama koje tako otkrivene i ukrašene izlaze napolje? Da li je uopšte dozvoljeno da mi radimo taj posao bile pokrivene ili ne? Preciziram; da li je dozvoljeno da sređujemo žene koje ne nose hidžab, takođe i ako nisam pokrivena, a frizerka sam, da li je to halal posao?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE 1: Es selamu alejkum.

Poštovani, možete li mi dati odgovor da li postoji šerijatsko opravdanje da se žena udara prilikom učenja rukje. Naime, žena je poslije rukje bila sva u modricama, iako je rukju učio jedan veoma poznat daija, koji uci rukju kako kažu šerijatski ispravnu. Prilikom učenja rukje bio je prisutan i muž koji je sve to dozvolio, odnosno nije reagovao. Da vas Allah nagradi.

PITANJE 2: Selamu alejkum, šejh.

Nadam se da ćeš mi pomoći, jer ja više neću da vodim moju mamu ni N1 (učeču) a ni N2 (drugom učaču). N1 (učač) prošli puta je prebio mamu, žena nije mogla spavat na leđima. Pa reko majci hajmo kod N2 (učač), a on još veći karatista. Sad žena ne može ni na leđima spavat. Imam sve slike, to je nevjerovatno. Šejh, želim ti svako dobro i da te Allah svt nagradi za tvoj trud. Amin.

Pitanje glasi: jel ovo normalno da je ovoliko gruhaju, i da li je dozvoljeno da uopšte udaraju opsihrenog?

Nadam se da ako budem u potrebi za još nekim informacijama, mogu da ti se obratim? Selam alejkum, šejh!

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es selamu alejkum we rahmetullahi we berekatuhu.

Moje pitanje se odnosi na lečenje, od sihra i džinna. Naime, pre nekoliko dana sam slušala jednog učača, kako govori da je pisanje ajeta i njihovo potapanje u vodu, radi pijenja, zabranjeno.. te da su osobe, koje rade na takav način sihirbazi.

Na prvom mestu smatram da bi se trebalo voditi računa, kada se javno iznose neki zključci i ljudi upućuju. Jer, ta isti učač je, u svom izlaganju, rekao da se Kur'anski aeti, potopljeni u vodu, mogu slobodno baciti u smeće, što ja lično smatram apsurdom, ukoliko su Kur'anski ajeti čitko ispisani, jestivim boama i šafranom, na specijalnom papiru, koji se ne raspada u vodi, radi kratkog potapanja, kako bi se ajeti razlili, a voda pila..

Takođe, smatram da bi se trebala praviti razlika između pisanja tzv. ,,zapisa'', od strane sihirbaza, radi nošenja sa sobom, držanja takvog zapisa u jastuku, ispod praga itd...i pisanja Kur'anskih ajeta, radi potapanja u vodu, od strane nekog vrsnog lečnika.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.

Kod nas je rašireno da ne treba upotrebljavati sve što je krnjavo, tj. krnjave čaše, šoljice i posuđe uopće. Interesuje me da li to ima uporišta u islamu. Ili je to neko praznovjerje?!

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.