Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

Džihad, tj. borba rukom (životom), je u osnovi fard kifaje (ako ga obavi jedna skupina muslimana spada obaveza sa ostalih) po većini učenjaka ovog Ummeta. Na ovo ukazuje ajet: ''Naređuje vam se borba'' (El-Bekara, 216). Džihad nije fard ajn zbog ajeta: "Svi vjernici ne treba da idu u boj'' (Et-Tevba, 122), a na početku Islama bilo je naređeno svim muslimanima: ''Krećite u boj bili slabi ili snažni.'' (Et-Tevba, 41)
Džihad (borba na Allahovom putu) je jedno od najvrednijih djela kako je došlo u vjerodostojnom hadisu: ''Jutarnji odlazak i večernji povratak s Allahovog puta su vrijedniji od dunjaluka i onoga što je na njemu.'' (Buharija i Muslim)

Više...
E-mail Ispis PDF

"A starim ženama koje ne žude više za udajom nije grijeh da odlože ogrtače svoje, ali nepokazujući ona mjesta na kojima se ukrasi nose; a bolje im je da budu krjeposne. Allah sve čuje i sve zna." (En-Nur, 60)

PITANJE: Selam alejkum, uvaženi šejh.

Imam stariju majku koja je ima preko 60 godina, klanja i posti i trudi se u islamu koliko može, ali ne nosi hidžab. Kao razlog navodi to što je stara i sto je u suri Nur u 60. ajetu Allah dozvolio starijim ženama da odlože prekrivače svoje, da li je njen stav ispravan? Allah vas nagradio svakim hajrom.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Šejh, ima li dokaza za pitanje hoćemo li halaliti mejitu koje hodža pita nakon klanjanja dženaze?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu Alejkum.
Zanima me može li se sadaka dat i nanijetit za neku našu potrebu, želju?

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

KNJIGA: STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.