Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum we rahmetullah.

Pitanje je vezano za humanitarne akcije, zanima me da ne pogriješim bez osnove. Poznato je da se pokreću preko društvenih mreža (mada se svi poznajemo lično), zanima me je li emanet  pronevjeren ako se akcija naglasi da je za jedno (jetime u tom mjestu ili za te sestre ili slično) i nakon prikupljene pomoći se iz ovog ili onog razloga pomoć uruči drugima. Uglavnom, namjena akcije nije 100% ispoštovana. Naravno, udjeli se siromasima, ali ja pitam da li se tretira pronevjerom emaneta ako ne bude 100% kako je naglašeno za šta se sakuplja? Kada se naglasi da je pomoć za ugrožene ili slično, kontam tu imas širine da se dijeli kako hoće sakupljač. A za nešto konkretno za šta se sakuplja, da li tu ima ili nema širine?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Poštovani, esselamu alejkum.

Molim Vas za par savjeta. Trenutno nemam druge opcije nego da pitam nekog stručnog vezano za neke stvari. Naime, pokrivena sam i na svaki način se trudim da upotpunim svoj iman i da se držim sunneta, međutim problem nastaje kada imam pritisak od strane porodice da bih trebala da studiram. Ne odgovara mi ova opcija iz više razloga, od kojih su miješanje muškaraca sa ženama. Zatim, imam dosta vremena da putujem u autobusu da bih došla do fakulteta i naravno tu se opet susrećem sa muškarcima i još mnogo toga. U kratkom periodu sam završila kurs krojenja i provodim vrijeme u kući. Ne godi mi da izlazim vani, jer osjetim kako mi iman opada, jer u okolini gdje živim ljudi i nisu privrženi vjeri. Prozivaju me vehabijkom što naravno to utiče na mene, pa se ne volim susretati s takvima. Sa jedne strane želim sebe da zaštitim i da ne padam u iskušenja, a sa druge strane osobe koje su mi najbliže zahtijevaju da studiram. Navodno smatraju da nije dovoljno ostati na srednjoj školi i da trebam učiti i ići na fakultet. Ako ostanem na srednjoj školi prozivat će me da sam neobrazovana, a druga opcija da idem na fakultet meni nikako ne odgovara. Šta vi mislite po ovom pitanju, kako da se nosim sa ovim ? Allah Vas nagradio. Esselamu alejkum !

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Da li možete pomoći u ima Allaha. Koje su dužnosti (ako ih ima) supruge prema muževom djetetu iz prethodnog braka? Argumetovano, znači. Ja ne uspijevam naći ništa na tu temu. Da učene zovem, iskreno stid me razgovarati i pitati uopšte bilo kojeg daiju. Zanima me podloga te obaveze u islamu. Zanima me da li je maćeha dužna odgajati pstorče, i ako to radi koji je temelj toga? Molim za brz odgovor. Allah vam dao osvako dobro na oba svijeta.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es selamu alejkum wa rahmatulahi wa baraktuh, cijenjeni Sheikh.

Sigurno vam je situacija naših sestara koje nose nikab u Austriji poznata. Da li sestra, koja nema mogućnost da učini hidžru, treba da (ako postoji potreba da izađe iz kuće) skine nikab ili šta da učinimo? Allah vas nagradio.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.