Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Da li je dozvoljeno ženi prilikom napošćavanja da spaja nijjete? Npr. da dan u kojem posti ima nijjet da naposti propušteni dan i da posti dan mjeseca Ševvala? Allah vas nagradio.?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Moja žena se iftarila sat vremena prije iftara, umjesto sedam sati (tj. 19:00) mislila da je osam (20:00). Kada je shvatila nije više ništa jela do iftara. Da li joj se računa taj dan ili ga treba napostiti?

Više...
E-mail Ispis PDF

Pripisuje se šejhul-islamu Ibn Tejmiji da je rekao: “Kada se podudari da noć uoči petka bude jedna od neparnih noći zadnjih 10 dana Ramazana, ona je najpreča da bude Lajletul-kadr”.

Više...
E-mail Ispis PDF

PRVO PITANJE: Esselamu alejkum,
Prošle godine (19.08.2011.godine) se na džummi u svim džamijama u BiH čitala hutba reisa Cerića koja sadrži fetvu koja kaže da je zabranjeno muslimanima u BiH davati zekat i sadekatul-fitr mimo Islamske zajednice, tj.da smo svi dužni plaćati ove dvije obaveze samo u IZ.
Kako komentirate ovaj postupak Islamske zajednice i da li smo griješni ako postupimo suprotno ovoj fetvi, tj.ako damo zekat i sadekatul-fitr nekome mimo IZ, siromahu npr.?
DRUGO PITANJE: Selam Alejkum cjenjeni Brate. Malo sam u dilemi što se tiče ove izdate Fetve od Rijaseta tj. Reisa Cerića.Naime do sad sam davao Zekat i Sadekatu-l-fitr(po standardu zemlje u kojoj zivim) slao u Bosnu narodu koji je potreban pomoci! Interesuje me kako da postupam u budućnosti! Dole imate isječak iz ove Fetve koja se može naći na Websajtu od Rijaseta!
Molim Allaha Dz.s. da vas nagradi za vas trud i rad!
Fetva Reisa Cerića: "Stoga, a na temelju mojih ovlasti iz Menšure i mojih službenih obaveza iz zakletve da ću dužnost reisu-l-uleme obavljati savjesno i odgovorno pred Bogom i pred ljudima, objavljujem i obavezujem sve muftije, muderrise, imame, hatibe, muallime i muallime, koji imaju našu idžazu (ovlaštenje) da tumače islam i predstavljaju interese Islamske zajednice u domovini i dijaspori - da u svakoj prilici, a posebno imami iz mihraba i hatibi petkom sa minbera jasno i nedvosmisleno prenesu našu fetvu da su blokovi Islamske zajednice u Bosni i Hecegovini jedino ispravni dokaz za uplatu zekata i sadekatu-l-fitra, te da je zajednički fond Bejtu-l-mala Islamske zajednice jedino ispravno mjesto za izdvajanje zekata i davanje sadekatu-l-fitra. Svjesno kršenje rečene fetve o zekatu i sadekatu-l-fitra od bilo koga, koju ovim putem objavljujemo, ravno je svjesnom kršenju trećeg stuba islama, to jeste Hilafeta, Imameta i Menšure, a to znači ne poštivanje značenja i značaja 'Akideta i Šeri'ata".
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

KNJIGA: STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.