Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es-Selamu alejkum, šejh.
Zanima me ispravnost dole navedenih riječi koje zabranjuju sestrama da treniraju, iako su ispunjeni uslovi da ih niko ne vidi i da da su samo vjernice prisutne. Riječi su objavljene na stranici „N-UM“, a navodi se da su preuzete sa stranice „El-Asr“.
„Ženi je, također, dozvoljeno da putem tjelesnih vježbi i gimnastike pokušava smanjiti težinu uz uvjet da to čini sama u svojoj kući gdje je ne vidi onaj kome to nije dozovljeno, a odlazak u sportske klubove radi tih vježbi ženama je zabranjen, čak i u slučaju da ti klubovi odrede određene dane samo za žene i da ih vježbaju žene, jer je žena tim izlaskom izložena fitni, a nije u prijekoj potrebi za njim obzirom da se to može izvoditi u kući. (El-Mufesal fi ahkamin-nisa, Abdulkerim ez-Zejdan, 3/406.) Što se muškarca tiče, njemu je to dozvoljeno uz uvjet da bude propisno odjeven i da ne otkriva stidno mjesto.“
Iz teksta: Propisi modernih metoda uljepšavanja / www.el-asr.com
http://www.n-um.com/2016/11/27/uljepsavanje-debljanjem-i-mrsavljenjem/

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum, šejh.
Imam jedno pitanje za vas. Idem u ... školu u ... gradu. Drugi sam razred. Osoblje te škole krši moja vjerska prava. Govore da škola nije mjesto za namaz, da su prostorije u kojima klanjam nečiste, da se namaz može naklanjati. Također, ne dozvoljavaju mi da se na časovima tjelesnog zdravstvenog odgoja pokrijem onako kako mi je to naredio Allah, subhanehu ve te'ala. Ne praktikujem nošenje hlača, helanki, trenerki, a na časovima tjelesnog me prisiljavaju da oblačim trenerku, na što nisam pristala. Oni su mi odgovorili da, ukoliko ne budem nosila trenerku, ostati ću neocjenjena i ponavljati godinu. Koliko god sam ja čvrsta u svojim stavovima i oni su čvrsti u svojim. Smatraju da ja i daije koje slušam pretjeruju u vjeri. Najgore od svega je što nemam podršku od roditelja koji također nisu u vjeri. Jedino se savjetujem sa svojom najboljom sestrom ... (gimnazija). Ona, također, radi u suknji, ali njoj predaje prof. koji je u vjeri. Allah da Vas nagradi.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkumu.
Zanima me koliko je valjana i ispravna knjiga knjiga „Fikhus-sunne“ i njen autor Sejjid es-Sabik?

Više...
E-mail Ispis PDF

Ovo pitanje je jako osjetljivo i kopleksno te zahtijeva dublju studiju i analizu.

Na samom početku nophodno je pojasniti šta su to emulgatori i želatini, zbog toga što je ovo pitanje, kao i većina sličnih njemu, terminološki neprecizno postavlja od strane onih koji pitaju. Naime, emulgatori i želatini su vrste takozvanih ADITIVAkoji se označavaju sa E brojevima od kojih su mnogi životinjskog porijekla mimo emulgatora i želatina. Pa stoga postoji potreba da se napravi neki kratki uvod koji govori o aditivima prije samog odgovora na pitanje.

Više...

Rašid al-Afasi

GREŠKE KOD VAKTIJA

STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.