Zvanična stranica - dr. Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

Layout

Cpanel
E-mail Ispis PDF

PITANJE: EsSelamu alejkum, šejh.
Zanima me da li je dozvoljeno koristit lijek femisan (kapi) u svrhu liječenja kod ženskih oboljenja, zato sto je se pokazao kao učinkovit. U svom sastavu ima 30-40% vodeno-etanolskog rastvora, ali koriste se kapi tako sto se stave u času i pomiješaju a vodom.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

U vjeri sam blizu tri godine, Elhamdullilah. Predavanja koja predajete i postavljate na YouTube često slušam i mnogo sam od vas naučila, Elhamdullilah. Allah swt te nagradio svakim dobrom, amin.

Imam jedno pitanje, tiče se šta kvari abdest. Imam sumnje oko puštanja vjetra. U jednom predavanju o temi šta kvari abdest rekli ste da iako osetite ili ne osetite puštanje vjetra, ako ste sigurni da ste ispustili vjetar ne možemo se izvlačiti na hadis da ako pustimo vjetar i bude se čulo i osjetilo, onda smo izgubili abdest. To me je zbunilo i imam poteškoće, ako ispustim malo, osjetim malo da je vjetra izaslo. Kod drugog daije je moja prijateljica čula da se ne osvrćem na to ako je malo vjetra izašlo, da to nije stvarno da bi se izgubio abdest. Nekoliko puta sam se mnogo namučila, ne znam šta da radim. Na sabah namazu mi se to često dešava i umorim se uzimajući često abdest.

Ako postupim šta mi je drugarica rekla, lakše mi je i ne moram prekidati namaz. Jednom sam sabah namaz, tako sunnet i farz klanjala, da li sam pravilno postupila ili da ponovo naklanjam? Možda sam pogriješila. Allah swt te nagradio, amin.

Više...
E-mail Ispis PDF

Odgovor na dva teksta povodom greške u prijevodu Rijadussalihina:

http://minber.ba/sam-pao-sam-se-ubio-placanje-ceha-za-iskljucivost/
http://minber.ba/prevodioci-su-ipak-u-pravu/

Očekivao sam čisto akademski i naučan odgovor vezan za pitanje oko kojeg se sporimo, bez ulaženja u privatna dešavanja i generalne stvari dave i rada za islam.
Ali haman je ovo bila divna prilika i za obračun zbog pardona od prije.


U tekstu Amira Durmića sam predstavljen sam kao osoba koja ima loše mišljenje o drugima i brzopleto reaguje.

A u tekstu dr. Safeta Kuduzovića predstavljen sam kao osoba koja dovoljno ne poznaje tematiku, cjepidlaka, fitnedžija koji optužuje daije za devijantna akidetska tumačenja i pronevjeru emaneta vjere. Ostale njegove tvrdnje: praksa degradiranja daija, da daije samo mudruju, kalkuliraju, šute, ne smiju kazati istinu, da su velika kočnica dave, da je ova pojava zmija koja ujeda drugi put iz iste rupe iz koje je ujela zmija tekfira, računam da ovo vjerovatno ide na račun braće koji su eto moji pravi ili lažni muridi.


Naravno, glavni pokretač ovako žestoke reakcije su rečenice koje je Amir Durmić objavio u svom odgovoru, a koje sam ja obrisao sat vremena nakon objave (kojih i nema u postu): „cijena zbližavanja sa novotarima” i „ili je u pitanju plaćanje ceha za suradnju i zbližavanje sa novotarima“. Obrisao sam jer sam dobio informaciju da ova greška nije zbog suradnje sa novotarima.

Namjera mi je da u odgovoru na ova dva teksta pristupim iz dva ugla:

1- pitanje greške u prijevodu oko kojeg se sporimo

2- neprimjeren način ophođenja prema meni

Više...
E-mail Ispis PDF

U komentaru „El-Akida el-vasitijje“ (str. 182), poglavlje „Svojstvo Allahovog lica“, kaže šejh Ibn Usejmin sljedeće:

„Ako pitaš: da li svaka riječ 'LICE' koja je došla (u šerijatskim tekstovima) spojena sa imenom Allah znači Allahovo lice koje je od Njegovih svojstava?

Odgovor je: To je osnova, kao što je u riječima Uzvišenog: „I ne tjeraj od sebe one koji se ujutro i navečer Gospodaru svome mole želeći Njegovo LICE“ (El-En'am, 52), „Neočekujući da mu zahvalnošću uzvrati, već jedino da bi LICE Gospodara svoga Svevišnjeg stekao, i on će zbilja zadovoljan biti“ (Ed-Duha, 19-21).

Osnova je da riječ lice koja se doda uz ime Allah znači ALLAHOVO LICE koje je svojstvo od Njegovih svojstava.

Više...

KAKO POSLATI PITANJE ?

Trenutno se pitanja primaju samo putem FB stranice.

Postavi pitanje