Welcome to the Frontpage

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu aleikum ve rahmetullahi ve berekatuhu.

Šejh, u nedoumici sam. Ove godine inšallah koljem malo više kurbana, za sebe, za sestre i neku drugu fameliju. Međutim, ne znam šta da uradim sa mesom. U mjestu gdje živim svi kolju kurbane i nema svrhe da dijelim 8 kurbana. Planirao sam da meso doniram u medresu, ali sam saznao da medresa prodaje to meso nekim privrednim subjektima a pare uzima za neke druge potrebe. Zanima me koliko je to ispravno i koliko ima osnova u serijatu? Hvala. Allah vas nagradio svakim dobrom. U prilogu vam šaljem fetvu koja je donijeta na pitanje muftije travničkog:

http://l.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fvijecemuftija.islamskazajednica.ba%2Findex.php%2F2015-12-08-13-41-32%2Ffetve-i-rezolucije%2F163-fetva-muftije-travnickog-o-upotrebi-kurbanskog-mesa-namijenjenog-ucenicima-medrese-u-travniku&h=7AQEd7Irl&s=1

Selam alejkum.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.

Da li je takozvani BURKINI halal (dozvoljen). Burkini je kupaći kostim za "muslimanke" muminke koji se nosi u javnosti, na moru, i bazenima, među golim i polugolim ljudima, muškarcima i ženama, nevjernicima a i "muslimanima" imenom. Ako jeste dozvoljen, u kojim slučajevima? Ako nije zašto nije? Mi nemamo o tome ništa od učenih konkretno, a mnogima kad se kaže da to nije uredu traže nam fetve. Pa eto ako može uvaženi dr. o tome da se oglasite bilo bi poželjno.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.

Jedno pitanje, brate. Elhamdulillah, dobio sam curicu prije tri dana, pa mislim inšallah da koljem akiku a i kurban. Bajram se bliži, pa da li se može spojit nijet kurbana i akike. Allah te nagradio.

Više...
E-mail Ispis PDF


- Selamun 'alejkum!
Pokušavala sam pronaći propis u vezi s tim za koga se kolje kurban, ali nisam došla do dovoljno jasnih odgovora, pa ću vas pitati konkretno za svoju situaciju: živim sa svojim roditeljima i u mogućnosti sam da obavim dužnost klanja kurbana, ali moj babo nije, pa me zanima da li je taj kurban samo za mene ili može biti i za moju porodicu? I na koga se sve odnosi propis neuklanjanja dlaka i noktiju sa tijela u prvih 10 dana Zul-Hidždžeta do klanja kurbana? Ukoliko mi možete poslati neki link za članak, neki opširniji odgovor u vezi s ovim, knjigu ili video, gdje je to detaljnije objašnjeno, bila bih vam jako zahvalna!
Da vas Allah nagradi!
ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.

QUR`AN - ALLAHOV GOVOR | Rašid El-Afasi