Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.
Za koliko se mrtvih osoba mogu podijeliti sevabi od proučenog cijelog Kurana tj. hatme, neko kaže max. 7 ljudi?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Mozete li mi reci da li je nošenje krzna u islamu dozvoljeno?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE 1: Postovani šejhu selam alejkum.

Da Vas Allah nagradi svakim dobrom, Vas i Vašu porodicu i da Vam podari vječni Džennet.
Interesuje me Vaše mišljene u vezi davanja zekata na voćne plodove, tačnije na malinu.
Da li se daje zekat na tu vrstu ploda i na koju količinu maline se utvrđuje zekat? Obzirom da sam čitao razne stranice u vezi davanja zekata na vočne plodove i ima dosta razilaženja gdje negdje piše da se daje samo na one plodove koji se ne moraju posebno skladištiti, a negdje da se daje na sve plodove pa čak i povrće. Jedna od tih islamskih stranica govori slijedece:

("Zekat se izdvaja samo na one usjeve koji se mogu skladištiti i dugoročno čuvati, kao što su pšenica, ječam, kukuruz, riža, datule, sušeno grožđe… dok se na druge vrste poljoprivrednih usjeva, koji se ne mogu skladištiti i dugoročno čuvati, ne izdvaja zekat, kao što su većina vrsta voća i povrća: lubenice, nar, krompir, zelena salata itd." Allahov Poslanik, Allah mu mir i spas darovao, odredio je nisab na koji se izdvaja zekat, a sve što je ispod mjere nisaba ne podliježe zekatu. On je rekao: “Na datule ispod pet tovara (evsuk) nema zekata.” (El-Buhari, 1447, i Muslim, 979) To je mjera kantara, a procjenjuje se u kilogramima, kada se mjere žito, pšenica ili riža, između 580 do 600 kilograma. Na plodove ispod ove mjere ne daje se zekat.")

Sad sam malo zbunjen oko maline. Da li se i ona treba mjeriti u kantarima odnosno kg, pa tek onda da se utvrdi zekat ili? Obzirom da se prodaje i nju kupac posebno skladišti i dalje preprodaje, da li se ona može ubrajati kao trgovačka roba za kupca i da li obje strane daju zekat, i proizvođac i kupac? I da li se uopšte taj plod spada u kategoriju na koji se daje zekat?

Da Vas Allah nagradi.

PITANJE 2: EsSelamu alejkum.

Interesuje me davanje zekata na maline, naravno, posađene su radi prodaje kao trgovačke robe, te su navodnjavanje prirodnim putem (kišom) kao i vještački (sistemom za navodnjavanje), npr. ukoliko je ubranog/prodatog bilo 3000 kg, po cijeni od 3KM/kg?

Allah Vam podario ispravno razumijevanje vjere i njeno praktikovanje. Amin.
EsSelamu alejkum.

PITANJE 3: Esselamu alejkum brate Zijade.

Pitanje glasi na koje poljoprivredne proizvode se daje zekat? Za žitarice mi je jasno ali za voće i povrće mi nije jasno. Da li se daje zekat na jabuke, kruške, šljive, breskve, maline, paprike itd. Pošto se bavim voćarstvom volio bih da dam zekat na ove proizvode. Allah vas nagradio, ako možete da mi odgovorite.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum, šejh.

Da li je sporna prodaja malina kako narod inače prodaje? Prije berbe na desetak dana se napravi i potpiše ugovor s nekom firmom za otkup, tj. da će otkupljivati od njega malinu. Cijena otkupljivanja se ne odredi i moguće je da na kraju da izađe veća ili manja u odnosu na prethodne godine i na očekivano. Tačnije cijena se obznani pred sam kraj berbe, tad prodavač nema izbora da iskaže nezadovoljstvo ako mu cijene ne odgovara. Moje pitanje je: da li je ova vrsta trgovine takozvani zabranjeni garer, tj. da nije dozvoljena, jer se ne zna ishod?

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

KNJIGA: STAZOM ISPRAVNIH PRETHODNIKA

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.