Zvanična stranica - dr. Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

Layout

Cpanel
E-mail Ispis PDF

Fikhski kolegij pri Rabiti (iz Mekke) 1405. po Hidžri (1985) je izdao fetvu čiji je zaključak: „Zbog svega spomenutog, Vijeće smatra, po apsolutnoj većini učesnika, da DAWA (pozivanje) k Allahu, sve što pomaže u dawi i podupire njene aktivnosti ulazi u značenje (fonda) 'na Allahovom putu' u kur'anskom ajetu“.

(Fikhul-nevazil, Muhammed el-Džizani, 2/218)

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es-selamu alejkum.

Imam jedno pitanje o kojem sam istrazivala i na koji nisam dobila konkretan odgovor. Dosta me je omladine pitalo da li se pod pojmom bludi prije braka podrazumijeva i pentracija spolnog organa u analni otvor? Da Allah sacuva tog iskusenja. Znam da je blud u moralnom smislu svaki zabranjeni odnos bio oralni analni ili vaginalni. Ali me zanima da li se kazna od 100 udara bičem izvršava na omladinu koja je to uradila u analno i da li je ta osoba bludnik po kaznenom smislu? 

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE 1: Esselamu alejkum, šejh.

Voleo bi da mi odgovoriš na jedno pitanje. Da li mogu dati zekat u Somaliju da naprave bunar za moju sestri ko ja je preselila. Allah te nagradio.

PITANJE 2: Eselamu alejkum, šejh.

Vjerovatno vam je poznato da se već neko vrijeme uspješno realizuje akcija prikupljanja sredstava za izgradnju bunara u Africi za lokalno stanovništvo. Ono što mene konkretno zanima, da li se u ovu svrhu može izvršiti uplata na ime ZEKATA? Da li se ovo može podvesti pod neku od kategorija spomenutih u suri "At-Tewba" kojima se daje zekat ili ovakav vid trošenja imetka ima isključivo status trajne sadake? Da vas Allah nagradi svakim hajrom. Esselamu alejkum!

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.

Naišla sam na jedan tekst o dozvoli spajanja akšama i jacije u evropskim državama u kojima je kasno jacija u ljetnom periodu. Ako bi mogli da mi kažete da li je ona ispravna i da li je dozvoljeno da ljeti nekada spojimo akšam i jaciju, jer nam je teže ostati budni i čekati jaciju a ujutru morano rano ustati. Da vas Allah nagradi. Link za fetvu:

http://dzemat-oberhausen.de/?p=1242

Više...

KAKO POSLATI PITANJE ?

Trenutno se pitanja primaju samo putem FB stranice.

Postavi pitanje