Welcome to the Frontpage

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Eselamu alejkum.
Kakvo je stanje muslimana koji je dobio novac na kladionicu i dosta podijelio drugima, tj. rasteretio ih dugova, vratio kredite sebi, majci, sestri, pomogao bližoj rodbini, prijateljima. Dosta novca je u pitanju. Ali kao sto rekoh, više od pola je dao drugima i time ih rasteretio dugova koje bi baš teško oni sami vratili. Da li je ta osoba griješna jer je haramom drugima pomogla ili može imati nagradu od Allaha jer je rasteretio druge brige? Allah Vas nagradio.

Više...
E-mail Ispis PDF

Da bi se odgovorilo na ovo pitanje potrebno je pojasniti šta se podrazumijeva pod haram imetkom i koje su njegove vrste, a teko onda navesti moguće solucije šta uraditi sa tim haram imetkom.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.
Kod nas se u zadnje vrijeme raširilo čestitanje petkom džume riječima „džuma mubarek“, pa me zanima da li je to sporno? Barekellahu fikum.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es-Selamu alejkum, šejh.
Zanima me ispravnost dole navedenih riječi koje zabranjuju sestrama da treniraju, iako su ispunjeni uslovi da ih niko ne vidi i da da su samo vjernice prisutne. Riječi su objavljene na stranici „N-UM“, a navodi se da su preuzete sa stranice „El-Asr“.
„Ženi je, također, dozvoljeno da putem tjelesnih vježbi i gimnastike pokušava smanjiti težinu uz uvjet da to čini sama u svojoj kući gdje je ne vidi onaj kome to nije dozovljeno, a odlazak u sportske klubove radi tih vježbi ženama je zabranjen, čak i u slučaju da ti klubovi odrede određene dane samo za žene i da ih vježbaju žene, jer je žena tim izlaskom izložena fitni, a nije u prijekoj potrebi za njim obzirom da se to može izvoditi u kući. (El-Mufesal fi ahkamin-nisa, Abdulkerim ez-Zejdan, 3/406.) Što se muškarca tiče, njemu je to dozvoljeno uz uvjet da bude propisno odjeven i da ne otkriva stidno mjesto.“
Iz teksta: Propisi modernih metoda uljepšavanja / www.el-asr.com
http://www.n-um.com/2016/11/27/uljepsavanje-debljanjem-i-mrsavljenjem/

Više...

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA: Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.

QUR`AN - ALLAHOV GOVOR | Rašid El-Afasi