Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Zanima me šta je dozvoljeno od intimnog kontakta supružnicima za vrijeme hajza? Da li je haram ako se preko odjeće ima kontakt i oboje dožive vrhunac (orgazam)? Allah Vam dao svako dobro. Nadam se da ćete nam pomoći. Pokušala sam naći odgovor u pitanjima i odgovorima, ali nigdje nisam naišla na konkretno šta je zabranjeno.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Da li je haram raditi za vreme bajrama, npr. da se pošalje kamion za prevoz koji će voziti čovek koji nije musliman. I da li je dozvoljeno zaposliti čoveka koji nije musliman, ako se ne može naći neko ko je musliman?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Možete li mi odgovoriti da li je ovaj hadis vjerodostojan. Allah vas nagradio.
Muhammed (a.s.) je rekao: "Kada sam stupio u Arš, htio sam izuti
svoju obuću. Tada sam čuo glas od Allaha: "Ne skidaj obuću! Arš i Kursijj su počašćeni pod tvojom obućom". Rekoh: "Moj Rabbe, mom bratu Musau Si rekao: "Skini obuću svoju, ti si u svetoj dolini Tuva!" Uzvišeni odgovori: "Približi Mi se, Ebul-Kasime! U Mene, Musa nije kao ti. Da, Musa je razgovarao sa Mnom, ali ti si Moj miljenik. Musa je tražio da Me vidi. Rekao Sam mu: "Nećeš Me vidjeti prije nego Moj miljenik". Zatim čuh glas iznad sebe: "Ja dižem hidžab (zastor) koji je između Mene i tebe!" "Kad Allah podiže hidžab, rekoh u zanosu: "Moj Odgojitelju: Ettehijjatu lillahi ve-s-salavatu ve-t-taj-jibatu! – Najljepši selam Allahu i poštovanje i sva dobra djela!" "Es-selamu alejke, ejjuhe-n-nebijju, ve rahmetullahi ve berekatuhu!" – "I tebi selam, vjerovjesniče, i Allahova milost i blagoslovi" – reče Uzvišeni Allah. Ja dodadoh: "Es-selamu alejna ve ala ibadillahi-s-salihin!" – Selam svim nama i svim dobrim robovima Allahovim. A Džibril –alejhi-s-selam – uzdahnu: "Ešhedu en la ilahe illallah, ve ešhedu enne Muhammeden abduhu ve resuluhu!" – Svjedočim da je samo Allah – Bog, i da je Muhammed Njegov rob i Njegov Poslanik. Uzvišeni reče: "Približi Mi se, Ebul Kasime!", - i ja se približih do najbližeg odstojanja. Upita me: "Čime ćeš Me počastiti, Moj Miljeniče?" "Mojim robovanjem Tebi", odgovorio sam. Uzvišeni tada objavi: "Uzvišen je Onaj koji Svog roba prenese jedne noći iz Hrama Časnog u Hram daleki…" Onda me upita: "Šta tražiš od mene?" Odgovorih: "Ummet!" "Pogledaj", - reče On, Uzvišeni, - "ispred sebe". Pogledao sam i vidio veliko, beskrajno more, a u njemu jedno drvo, na tom drvetu ptica i u njezinu kljunu malo zemlje, koliko jedno zrno. Veličanstveni i Moćni reče: "More – to je Moja milost, ono drvo – to je dunjaluk, ptica je tvoj ummet, a ona mrva zemlje u njezinu kljunu – to su grijesi tvoga ummeta. Da ona ptica ispusti onu mrvu zemlje – da li bi se to primijetilo na morskoj površini? Nemoj brinuti za grijehe tvoga ummeta, Ja Sam Najmilostiviji. Kad oni ne bi griješili, stvorio bih ljude koji griješe i opraštao im. Još dodade: "Tvom ummetu je jedna trećina grijeha oproštena tvojim noćašnjim dolaskom, druga trećina će im biti oproštena tvojim šefa’atom na Sudnjem danu, a treća trećina će im biti oproštena Mojom milošću i oprostom".
("Tefdžiru tesnimi fi kalbin selim")

Više...
E-mail Ispis PDF

 

- Esselamu alejkum.

U hadisu je došlo da je klanjanje jednog namaza u Haremu u Mekki vrijedno koliko 100 000 namaza od namaza u drugim mesdžidima. Moje pitanje je, pošto sam tako čuo da se ta vrijednost klanjanja odnosi na čitavu Mekku ili uglavnom šire od samog mesdžida, pa me interesuje je li to tačno?

A moje drugo pitanje je: je li se ta vrijednost namaza odnosi samo na farz ili na bilo koji namaz? Allah ti dao svako dobro.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.