Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

Komisija Rijaseta za pripremu Takvima za 2017.god., je jučer (7. septembra 2016.) potvrdila i dokumentovala da je Vaktija IZ-a u sabahskom i jacijskom vremenu pogrešna. Iako se u naslovu objavljenog tvrdi suprotno, tj. da je „jacijsko i sehursko vrijeme po Takvimu IZ-a“ ispravno, dokumentovano su posvjedočili sami protiv sebe ili kao što kaže Uzvišeni: „Posvjedoči svjedok iz njene porodice“ (Jusuf, 26).

Link objavljenog teksta: JACIJSKO I SEHURSKO VRIJEME PO TAKVIMU IZ.

(http://www.islamskazajednica.ba/vijesti/aktuelno/24312-jacijsko-i-sehursko-vrijeme-po-takvimu-iz)

Više...
E-mail Ispis PDF

Od veoma opasnih i teških savremenih problema muslimana su greške postojećih takvima u vremenima nastupanja sabah i jacije namaza.
Ovaj problem odstupanja u klanjanju sabah namaza, koji se klanja po Lažnoj zori, bio je prisutan prije pojave savremenih takvima. Naime, o greški učenja ezana i klanjanja sabah namaza prije nastupanja Prave zore govorili su malikijski učenjak el-Karafi (umro 684. godine po Hidžri) u knjizi El-Furuk (1/180) i šafijski učenjak Ibn Hadžer el-Askalani (umro 852. godine po Hidžri). Kaže Ibn Hadžer: „Upozorenje: Od ružnih novotarija koje su uvedene u ovo vrijeme je učenje drugog ezana (sabahskog) u Ramazanu prije zore za trećinu sata (tj. 20 minuta)“ (Fethul-bari, 4/235).

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Imam pitanje: naime, pojavio se u prodaji lak za nokte (poljski proizvod Inglot O2M) koji ima garanciju da propusta vodu i nazivaju ga halal lak, tj. napravljen je za žene muslimanke. Kakav je fikhski propis po tom pitanju? Da li je abdest valid ako se uzme preko njega?

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Ako osoba ima obuću za koju ne zna od koje je kože napravljena, može, a i ne mora biti svinjska, da li mu je dozvoljeno da tu obuću nosi? Da napomenem da može da priušti novu za koju će se raspitati od koje je kože napravljena.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

CIVILIZACIJA GOLOTINJE

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.