Zvanična stranica - dr. Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

Layout

Cpanel
E-mail Ispis PDF
DAVANJE ZEKATA ZA KUPOVINU BOLNIČKIH APARATA ZA TEŠKE BOLESNIKE
1- PITANJE: Asselamu alejkum, uvaženi profesore.
Pre svega se izvinjavam ako vam oduzimam puno vremena ili vas ometam u bilo čemu. Takođe vam se unapred zahvaljujem i molim Allaha Uzvišenog da vam podari svako dobro. Imam jedno pitanje za vas u vezi zekata: Da li se obaveza zekata može ispuniti tako što bi se kupile neophodne stvari (specijane ležaljke, pomoćni medicinski materijal, dušeci, postaljine, kolica, nosila i dr.) specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i lečenje zaista teško obolelih osoba (onih koji se leče nakon moždanog udara, nepokretnih, šlogiranih i dr.)? Navedeni bolesnici se nalaze u zaista teškom zdravstvenom stanju, a posebno im je teško to što se leče u neadekvatnim uslovima. Shodno tome, oni su u prekoj nuždi za gore pomenutim stvarima kako bi njihov oporavak tekao onako kako treba i kako bi im se boravak u bolnici koliko toliko olakšao.Ovde ne govorim o luksuzu, već o najosnovnijim standardima i uslovima lećenja. Zahvaljujem vam se na vremenu i koncentraciji koju ste posvetili prilikom čitanja pomenutog pitanja.
Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Eselamu alejkum.

Imam majku koja dovi protiv mene. Ima problema sa zivcima i koristi lijekove. Obavlja namaz i ona i ja. Zivimo odvojeno. Tako me je strah Allaha da li ce se te njene dove primiti kao dove roditelja. Molim da mi odgovorite jer me strah Allahove kazne. Npr. ja sam zvao majstora da mi radi kupatilo koji je moj amidza a moja mama ne prica s njim vec dugo. I radi toga mene majka kune. Znam da je tesko odgovoriti ali makar malo da pojasnite. Jer svako malo ona hoce da se pita sve i odredzuje i ako nismo u zajednici a ja imam svoju porodicu i stvarno je glupo ici majku pitati kojeg majstora ja da nadjem da njoj odgovara, opet vi bolje znate. Da vas Allah nagradi.

Više...
E-mail Ispis PDF

 

NAMAZ U DŽEMATU

1 - PITANJE: Selam Alejkum.

Želim da vam postavim jedno pitanje. Da li je greh ako klanjaš sam a ne u džematu farz namaze Sabah, Aksham i Jacija. Prvi dva rekata da učiš na glas.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Oko obveze klanjanja u džematu ima razilaženja među ulemom, po većini je mustehab ili fard kifaje a po manjoj skupini vadžib. Bliže je da je vadžib osim ako osoba ima opravdanje.

Učenje naglas pri klanjanju noćnih namaza onome ko klanja sam je po nekim učenjacima mustehab, a po drugima nije.

Ve billahi tevfik.

KLANJE KURBANA OD STRANE ONOGA KO NE KLANJA

2- PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.

Zanima me da li čin samog klanja kurbana mora biti sproveden od osobe koja ima namaz? Naime, ja kupim kurban i moj kurban inače kolje moj deda koji nije u namazu. Zakolje ga sa bismilom i tekbirom. Da li je to meso halal ako ja imam namaza i ako je to moje? U porodici od muških članova koji žive u mom gradu nema osoba da su u namazu. Da li je halal da to meso neko jede ili moram naci nekoga ko je u namazu da izvrsi čin klanja? Nadam se da cete naci vremena da odgovorite. Allah vam dao dobro na oba svijeta.

ODGOVOR: Alejkumusselam.

Onaj ko kolje kurban mora biti musliman, a musliman potvrđuje svoj islam sa namazom kao temeljom islama. Mora makar ponekad da klanja. Dok osoba koja nikako ne klanja, njen islam je upitan, zbog toga od takvih ne treba jesti mesao koje oni zakolju.

Prema tome, kurban meso koje tvoj dedo (koji ne klanja) zakolje nije halal niti je kurban validan. Nađi nekoga ko klanja da zakolje kurban.

Ve billahi tevfik.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum, šejh.
Da li je dozvoljeno ženi da bude otkrivena na bazenu pred dječakom od 6-7 godina, koji još nije vjerski punoljetan? S tim da će žena biti propisno obučena, šorc ispod koljena i majica kratkih rukava.

Više...

KAKO POSLATI PITANJE ?

Trenutno se pitanja primaju samo putem FB stranice.

Postavi pitanje