Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

PITANJE: Selam alejkum.

Želim Vam postaviti pitanje koje zanima par sestara, a nisu u mogućnosti pitati Vas. Ovdje u našem mjestu ginekolog je provjereno gay orijentacije, što se vidi po svemu, razumijete. Ja sam mu išla još dok je radio kao doktor opće prakse u hitnoj, dok još nisam praktikovala vjeru. I zaista ne treba puno da se primjeti nastranost. Da li je ženi dozvoljeno da ide ginekologu koji je gay i provjereno nema potrebe za ženama? Sa druge strane, ima slučajeva gdje mu ode bračni par jer nemaju potomstva duže vremena, gdje on zahtjeva pregled i žene i muža? Da li je muškarcu dozvoljeno da ga pregleda doktor koji je gay? U ovom kontekstu mislim na pregled stidnog mjesta. Allah Vas nagradio Džennetom.

Više...
E-mail Ispis PDF

Nema razilaženja među islamskim učenjacima da presudu u međusobnim sporovima nije dozvoljeno tražiti osim od Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tj. šerijatskog zakona, i da je traženje presude od taguta (svega mimo Allahova Šerijata) djelo širka, kufra i nifaka.

Na to upućuju mnogi ajeti u kojima Uzvišeni negira iman onima koji traže presudu kod nekoga mimo Allaha i Njegovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem. Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: "I tako Mi Gospodara tvoga, oni neće biti vjernici dok za sudiju u sporovima međusobnim tebe ne prihvate i da onda zbog presude tvoje u dušama svojim nimalo tegobe ne osjete i dok se sasvim ne pokore". (En-Nisa 65) Takođe u drugom ajetu kaže u prijevodu značenja: "Zar ne vidiš one koji tvrde da vjeruju u ono što se objavljuje tebi i u ono što je objavljeno prije tebe pa ipak žele da im se pred tagutom sudi, a naređeno im je da ne vjeruju u njega. A šejtan želi da ih u veliku zabludu navede. Kad im se kaže: "Prihvatite ono što Allah objavljuje, i Poslanika!" – vidiš licemjere kako se od tebe sasvim okreću". (En-Nisa 60-61)

Najveća obaveza svakog muslimana je da traži presudu u svim sporovima u Allahovom Šerijatu koji u sebi sadrži svo dobro dunjaluka i Ahireta, jer pravo presuđivanja ima samo Allah, zato nije dozvoljeno tražiti presudu osim od Njega. Kaže Uzvišeni u prijevodu značenja: "Sud pripada jedino Allahu". (El-En'am 57, Jusuf 40 i 67) I kaže u prijevodu značenja: "I sudi im prema onome što Allah objavljuje i ne povodi se za prohtjevima njihovim, i čuvaj ih se da te ne odvrate od nečega što ti Allah objavljuje. A ako ne pristaju, ti onda znaj da Allah želi da ih zbog nekih grijehova njihovih kazni. A mnogi ljudi su, zaista, nevjernici. Zar oni traže da im se kao u pagansko doba sudi? A ko je od Allaha bolji sudija narodu koji čvrsto vjeruje?" (El-Maide 49-50)

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.

Imam pitanje u vezi prisustvovanja žene u džematu tj.džamiji. Navodi se u hadisima da je ženi bolje klanjati kod kuće nego u džamiji?!

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamualejkum, uvaženi šejh.

Zamolila bih za odgovor. Da li je dozvoljeno trgovati životinjama koje se uzgajaju i ubijaju isključivo zbog izrade luksuznog krzna?

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.