Zvanična stranica - dr.Zijad Ljakić

أهل السنة والجماعة‎‎

E-mail Ispis PDF

Haram imetak je svaki imetak koji po Šerijatu nije dozvoljeno steči ili posjedovati.

Haram imetak se dijeli na dvije vrste: haram imetak sam po sebi i haram imetak zbog načina na koji je zarađen. (Ahkamul-malil-haram, dr. 'Abbas el-Baz, str. 40-45, Hukmu zekatil-malil-harami, Abdullah ibn Meni'a, Medželletu el-buhusi el-islamijje, 42/247)

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum wa rahmatullahi wa barakatuh.
Imam jedno pitanje , a tice se zavrsetka nifasa kod zene.
Poznato mi je da dan po islamskom racunanju vremena pocinje sa aksamom.
Ako je zena recimo rodila ujutro oko sabah namaza , da li ce onda cekati punih cetrdeset dana i tek cetrdeset i prvog dana poceti od sabaha opet da klanja posto bi to bio onda puni broj dana ako se racuna od sabaha do sabaha , ili ce vec na cetrdeseti dan od aksama uzeti gusul i poceti da obavlja uobicajene ibadete?
Halalite , nadam se da je pitanje dovoljno jasno formulirano.
Allah Vas nagradio.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Esselamu alejkum.
Postovani sejh slusala sam od Vas predavanje o nikabu i trenutno ne znam sta da radim. Ja nosim hidzab vec duze vrijeme i ujedno studiram. Treca godina sam fakulteta i udata sam. Moji roditelji i muzevi roditelji nisu u vjeri. Kako ste rekli da je nikab vadzib ja sam sad razvucena na sve strane. Ako stavim nikab sad morat cu napustit fakultet jer ne mogu studirati sa nikabom(i sav mukotrpan rad ode u vodu), a to ce rezultovati mnogim belajima sa porodicom jer sam i nikab stavila i napustila fakultet, a skoro sam se udala protiv njihove volje. Strah me prvenstveno zbog haosa u porodici i zbog zdravstvenog stanja roditelja, a i voljela bi zavrsiti fakultet. Da li postoji ikakva olaksica i rjesenje za moje stanje? Ja nikab insallah planiram nositi i pitam vas da li ima privremeno rjesenje jer me mnogo ovo muci. Allah Vam dao svaki hajr na oba svijeta.

Više...
E-mail Ispis PDF

PITANJE: Es selamu alejkum, uvaženi brate.

Imam jedno kratko pitanje. Ja sam inače osoba koja može napraviti veliki spisak svojih grijeha i losih stvari. Ja sam griješna prema sebi, ali svaki put kad me dunjaluk pritisne ja se osamim i pričam Allahu i zikrim i ubijeđena sam da me Allah uvjek sluša kad Mu se obraćam. Imam osjećaj unutar duše me Allah voli, inače ne postoji nešto što nisam zaželila a da mi to Allah nije poslao preko nekog. Jel pogresno da mislim da me Allah voli a ja nisam bas dobar insan toliko? Strah me da je od šejtana ta samouvjerenost. Allah vam dao svako dobro. Ja se stvarno puno zahvaljujem Allahu na blagodatima ali ovog se bojim baš.

Više...

Qur`an | Rašid al-Afasi

POSTAVI PITANJE

E-mail adresa na koju će te slati pitanja:

 

usjencisablji@gmail.com

NE PRIMAMO NOVA PITANJA - POJAŠNJENJE I NAPOMENA

Zbog velikog broja pristiglih pitanja, čiji broj prelazi 1000 pitanja već odavno, ne šaljite više pitanja OSIM HITNIH PITANJA na koja će se odgovarati kratko bez argumenata. Hvala na razumijevanju.